Višemilijunske štete u vinogradima, voćnjacima i na ratarskim površinama Požeštine. “Bespomoćno sam gledao kako mi led uništava životnu egzistenciju” /FOTOGALERIJA/

Led koji je padao 15-ak minuta popraćen jakim vjetrom i kišom rano jutros uništio je više od 60 posto uroda na gotovo 100 hektara vinograda i voćnjaka. Nevrijeme je zahvatio Škomić, područje između Biškupaca, Tornja i Krivaja, kakvog i oni najstariji mještani ne pamte.

Uz vinograde led je oko sebe uništavao voćnjake i ratarske površine, a vjetar je s nekih objekata nosio krovove.

Prema riječima glavnog tehnologa u Vinogradarstvu Kutjeva d.d. Zdravka Raguža na nekim predjelima tzv. tablama u vinogradima na Škomiću šteta 100 posto, a više će biti poznato o kakvim se razmjerima štete radi za nekoliko dana.

U vinogradima smo zatekli tehnologe, kooperante i Upravu Kutjeva d.d. koji zbrajaju prve štete i pokušavaju donijeti odluku što i kako dalje s uništenim urodima, koje su trebali početi ubirati za 10-ak dana.

Očekivalo se veće nevrijeme na području Požeštine iz kojeg su razloga i službe za obranu od tuče bile na nogama. Kako doznajemo noćas od tri sata do ranih jutarnjih sati ispucano je 20-ak raketa koje su trebale razbiti oblake. Prema svemu sudeći nije se postigao željeni učinak.

Starijih mještani Tornja, Biškupaca, Krivaja, Trenkova i Mihaljevaca, s kojima smo razgovarali ne pamte takvo nevrijeme.

-Nakon toliko sparnih i vrućih dana gdje su temperature sezale i više od 33 stupnja bilo je i za očekivati vremenske nepogode. Napravio sam i onu zadnju zaštitu i uložio znatna sredstva u agrotehničke mjere u svoj vinograd. Prinosi su više nego obećavali iznadprosječne količine ali od toga kao što vidite neće biti ništa – rekao nam je jedan kooperant Kutjeva d.d. sa suzama u očima koji je bespomoćno gledao kako mu je led uništavao životnu egzistenciju.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Olujno nevrijeme zahvatilo je nekoliko sela, a jaki vjetar najviše je učinio u Mihaljevcima gdje je na sportskom objektu u jednom trenutnu nestao krov sa zgrade.

-Bilo je strašno. Mislila sam da je došao sudnji dan. Još uvijek u strahu rekla nam je jedna mještanka Mihaljevaca kojoj nije bilo do fotografiranja i previše razgovora s novinarima.

Na intervenciji su bili bili i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Požege i cestarske službe, koji su uklanjali stabla s ceste koje je vjetar srušio.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment