Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

JUTARNJI MRAZEVI POHARALI POŽEŠKU KOTLINU: Poljoprivrednici zbrajaju štete

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Strahovi poljoprivrednika da bi zahlađenje i jutarnji mraz krajem travnja mogli pričiniti štete na njivama, voćnjacima i vinogradima ostvarili su se. Nekoliko zadnjih jutara temperatura se spustila oko nule, a na pojedinim mjestima i stupanj pa čak i dva ispod ništice. Nježne biljke u ranoj fazi razvoja su vrlo osjetljive i zabilježene su štete. Jačina mraza od terena do terena je različita. Vidljive su na usjevima i biljkama koje venu i nježnu zelenu boju mijenjaju u smeđu. Koliki su razmjeri vidjet će se narednih dana. 

Na OPG-u“ Vera“, povrtlara Zvonimira Hruške iz Bjeliševca štete su na ranom krumpiru koji je bio zaštićen agro-tekstilom i kojeg je nažalost noć prije mraza uklonio jak vjetar. Ovaj povrtlar vjeruje da će se krumpir obzirom na slabiju jačinu mraza oporaviti za petnaestak dana koliko će kasniti njegova prodaja na tržištu što će znatno umanjiti cijenu.

Vinogradi obitelji Krauthaker na poziciji Podgorja prošli su znatno gore. U dva navrata intezitet mraza je bio jak pa se ovaj vinogradar boji da će štete biti znatne a kolike, vidjet će se za desetak dana. Sigurno neće biti male. Štete, veće ili manje zabilježene su i kod drugih vinogradara.

Mraz je učinio svoje i na usjevu kukuruza, pa se na biljkama koje su sijane nešto ranije i iznikle vidi žuta boja smrznutih listića.

Obzirom da su ovi mrazevi bili prizemni u voćnjacima ne bi trebalo biti znatnih šteta.

Nadalje, kakvo vrijeme meterolozi najavljuju za sljedeće dane šteta bi od mraza, nažalost, moglo biti još.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.