Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

USKRSNI „EMAUS“ SVEĆENIKA POŽEŠKE BISKUPIJE U BJELOVARSKO-KRIŽEVAČKU BISKUPIJU

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Krstanović / Požeška biskupija
FOTO: Požeška biskupija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | USKRSNI „EMAUS“ SVEĆENIKA POŽEŠKE BISKUPIJE U BJELOVARSKO-KRIŽEVAČKU BISKUPIJU Požega.eu | USKRSNI „EMAUS“ SVEĆENIKA POŽEŠKE BISKUPIJE U BJELOVARSKO-KRIŽEVAČKU BISKUPIJU

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Krstanović / Požeška biskupija
FOTO: Požeška biskupija

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Na Uskrsni utorak, 2. travnja 2024. godine, mladi svećenici do deset godina svećeništva, sudionici trajne formacije i bogoslovi Požeške biskupije predvođeni biskupom Antunom Škvorčevićem posjetili su Bjelovarsko-križevačku biskupiju. U Župi sv. Josipa u Grubišnom Polju dočekao ih je biskup Vjekoslav Huzjak, zajedno sa župnikom Većeslavom Magićem. Susret je započeo molitvom u župnoj crkvi. Biskup Antun je kazao kako svojim uskrsnim posjetom Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji požeški svećenici žele posvjedočiti blizinu biskupu, svećenicima i drugim vjernicima ove susjedne mjesne Crkve.


Potom je biskup Vjekoslav zahvalio biskupu Antunu i svećenicima za dolazak u Bjelovarsko-križevačku biskupiju i uputio im riječi dobrodošlice. Potom ih je ukratko upoznao s poviješću i sadašnjim prilikama u spomenutoj biskupiji. Domaći župnik Magić uputio je nekoliko riječi o gradnji župne crkve i sadašnjoj njezinoj obnovi.


Svećenički posjet Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji nastavljen je posjetom biskupijskom marijanskom svetištu u Novoj Rači, gdje ih je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije dočekao župnik Josip Starčević. Uputio im je pozdrav i zahvalnost što su posjetili ovo biskupijsko svetište i na taj način posvjedočili svoju blizinu i osjetljivost. Predstavio im je arhitekturu i restauraciju tamošnje crkve koja je u tijeku zbog razornog petrinjskog potresa koji ju je oštetio. Biskupi i svećenici potom su se uputili u Župu sv. Katarine u Nevincu, čiju je obnovu pomogao domaći sin kanonik Prvostolnog kaptola u Zagrebu Stjepan Kožul. Program je nastavljen posjetom sjedištu Biskupije u Bjelovaru i euharistijskim slavljem u nedavno obnovljenoj i posvećenoj Katedrali sv. Terezije Avilske koje je u zajedništvu s biskupom Antunom predvodio domaći biskup Vjekoslav. U homiliji biskup Vjekoslav je rekao kako se nalazimo u danima u kojima kroz Riječ Božju gledamo i pratimo one koji su bili blizu Isusu, prvo u njegovoj muci a zatim i u slavi njegova uskrsnuća. Upravo na primjeru Petra i Marije koji dolaze na prazan grob, gledamo da je hod za Isusom kroz njegovo preobraženje preobrazilo i njih same. Od strašljivih postali su odvažni i hrabri za navještaj Radosne vijesti pred svima i pod svaku cijenu.


Biskup Vjekoslav je upozorio kako i danas ima poteškoća naviještati da je Isus Krist jedini Spasitelj svijeta. Ohrabrio je okupljene svećenike i bogoslove da se ne boje, nego budu hrabri navjestitelji uskrslog Gospodina. Rekao je kako ono što svećenika drži čvrstim u njegovu poslanju naviještanja i služenja jest vjera u Krista Uskrsloga. Snaga uskrsne vjere kadra je preobraziti i hraniti živote onih koji slijede Krista.


Nakon objeda u biskupijskim prostorima, program je nastavljen posjetom Hramu Svete Trojice u Bjelovaru, čiji je ikonostas oslikao poznati hrvatski slikar Ivan Tišov, čija djela se nalaze i u nekim crkvama Požeške biskupije.

Nakon toga svećenici su se uputili u župnu crkvu sv. Stjepana Prvomučenika u Štefanju, u kojoj ih je primio župnik Mirek Hrvojić. On im je predstavio najvažnije pojedinosti o samoj crkvi i Župi. Pohod Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji zaključen je posjetom crkvi sv. Marije Magdalene u Čazmi i upoznavanju s poviješću Čazmanskoga zbornog kaptola.

Na kraju programa biskup Antun je zahvalio biskupu Vjekoslavu na gostoprimstvu, obećavši mu molitvu i blizinu svećenika i vjernika Požeške biskupije.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo