Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
UDRUGA „PUT, ISTINA I ŽIVOT“

U Ruševu održana komemoracija za žrtve komunističkih zločina

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T.

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T.

U organizaciji Udruge građana "Put, istina i život", u Ruševu je 21. travnja održana komemoracija za žrtve komunističkih zločina počinjenih u travnju 1945. godine. Na mjesnom groblju su kod spomenika posvećenog žrtvama položeni lampioni i svijeće, a zatim je u župnoj crkvi održana sveta misa koju je predvodio vlč. Dragan Majić. Nakon mise formirana je kolona sjećanja koja se svečanim hodom uputila prema spomeniku u središtu sela, gdje je održan prigodni program.


Sudionicima komemoracije pozdravnim se riječima obratila predsjednica Udruge "Put" Andrijana Plavi koja je podsjetila na to kako su partizanske jedinice 17. travnja 1945. po ulasku u Đakovo počinile brojna uhićenja i smaknuća.


-Skupina od oko 200 ljudi, vojnika i civila, mahom Đakovčana i stanovnika okolnih sela, otjerana je u Ruševo u koloni u četveroredu, a bili su vezani žicom te su zvjerski mučeni i ubijeni. Prema sjećanju djece ubijenih, listu za likvidaciju sastavljali su domaći komunisti i članovi narodnooslobodilačkih odbora. Danas smo ovdje sa željom i porukom da se ovakvo zlodjelo ne smije više nikada ponoviti-kazala je predsjednica. Državnu himnu otpjevala je pjevačka sekcija Matice umirovljenika Općine Čaglin, a zatim je minutom šutnje odana počast svim žrtvama. Tajnik Udruge Blaž Arežina pročitao je imena svih dosad identificiranih žrtava.


Vijence je i lampione položilo izaslanstvo članova obitelji žrtava na čelu sa Stjepanom Jakabom Pištom, te izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja Ivana Horvat, voditeljica Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnog društva. Zajednički vijenac položilo je izaslanstvo Požeško-slavonske županije sa županicom Antonijom Jozić i Općine Čaglin s načelnikom Daliborom Bardačom.


Vijence su također položili izaslanstva Grada Đakova na čelu s gradonačelnikom Marinom Mandarićem, Udruge „Put“ s predsjednicom Andrijanom Plavi, Udruge za sport i rekreaciju "Josip Knežević" iz Ljeskovice, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Požege i Đakova, Udruga Hrvatski domobran, s ograncima u Osijeku, Našicama, Požegi, Slatini i Orahovici , te brojne udruge i društva s područja Općine Čaglin i drugi sudionici. Svećenik vlč. Dragan Majić održao je prigodnu molitvu za sve žrtve kojih su se sudionici komemoracije prisjećali.


Nazočnima su se prigodnim riječima obratili Stjepan Jakab Pišta, predstavnik obitelji žrtava, Pero Šola, predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, županica Antonija Jozić te izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja Ivana Horvat. Ovaj događaj uveličali su članovi požeške Povijesne postrojbe Gradska straža. U mjesnom vatrogasnom domu za sve sudionike svečane komemoracije organiziran je prigodni domjenak.
Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.