Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Ruski bogataš ipak preuzeo Zvečevo te postavio novu upravu

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: danica.hr
FOTO: Arhiva, pozega.eu

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Ruski bogataš ipak preuzeo Zvečevo te postavio novu upravu Požega.eu | Ruski bogataš ipak preuzeo Zvečevo te postavio novu upravu

Biznismen Denis Štengelov konačno se upisao kao većinski vlasnik požeškog Zvečeva.

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: danica.hr
FOTO: Arhiva, pozega.eu

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

No, ne baš onako kako je prvotno bio najavio vlasnik Zdravko Alvir. Tvrtka Flexway Adriatic Denisa Štengelova, naime, preuzela je od Alvira 69,25 posto dionica iako je dosadašnji vlasnik prije mjesec dana izvijestio kako mu je prodao 75,24 posto vlasništva.
Većinski vlasnik Zdravko Alvir je 26. ožujka Zvečevo prodao tvrtki Flexway Adriatic čiji je osnivač kompanija Flexway sa sjedištem u Ujedinjenima Arapskim Emiratima, odnosno u slobodnoj zoni u Dubaiju. Tog dana, naime, Alvir i Flexway sklopili su kupoprodajni ugovor.
Pod sankcijamaVlasnik Flexwayja je Denis Štengelov koji vlasnički kontrolira i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji. KDV se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! s više od tisuću supermarketa u Rusiji.
Štengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba.
Alvir je dva tjedna kasnije iznenada izvijestio Burzu kako je još lani – u kolovozu i prosincu – kupio dva paketa, odnosno ukupno 19.600 dionica, čime je prešao prag od 75 posto udjela u Zvečevu. Platio ih je ukupno 343.000 eura.
Prvo je 18. kolovoza od Rajka Papka iz Zagreba kupio 3178 dionica plativši ih 146.000 eura, odnosno 46 eura komad. Potom je od Ilije Šandora iz Zagreba kupio 16.422 dionice za 197.000 eura (12 eura po dionici).
Dionica 10 euraO tome da je prešao prag od 75 posto burzu i javnost morao je – po zakonu – izvijestiti odmah nakon tih transakcija, i to još u kolovozu. Kako to nije učinio, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga privremeno je stopirala prodaju Zvečeva.
Ovih je dana konačno došlo do vlasničke promjene u Zvečevu, ali čini se bez onih paketa dionica koje je Alvir kupovao lani. No, Flexway će svejedno morati objaviti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica. Po kojoj cijeni – ostaje nepoznanica.
Inače, danas se na Zagrebačkoj burzi dionicom Zvečeva trgovalo po cijeni od 10 eura.
Zdravko Alvir prošli je tjedan podnio ostavku na dužnost predsjednika uprave Zvečeva te je na njegovo mjesto imenovan Hrvoje Alvir. Za člana uprave izabran je Ilija Karamatić, koji je i direktor tvrtke Flexway Adriatic osnovane lani u prosincu te menadžer ruske kompanije KDV grupa u vlasništvu Štengelova.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.