Iduće godine 3. nogometna liga malo „manja“-što će biti sa rangom ispod nje?

POŽEGA/OSIJEK/ZAGREB – Nakon ove natjecateljske se zone Treće hrvatske lige-istok ona će obuhvaćati manje područje što znači da će biti financijski povoljnija za njene klubove. Odluka je to ovotjedne sjednice Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza prema kojom će od 2019. godine biti formirano pet trećih liga umjesto sadašnje četiri.

-Treća liga će pokrivati područje Slavonije i Baranje gdje sada djeluje Četvrta liga, a klubovi neće morati putovati na gostovanje više od stotinjak kilometara – kazao nam je jedan dobar poznavatelj nogometnih prilika u nas smatrajući ovu odluku ekonomski potpuno opravdanom. Kako je poznato ovdašnji trećeligaši Slavonija(Požega) i Slavija(Pleternica) sada putuju u Bjelovar, Koprivnicu Ždralove i druga mjesta poprilično udaljena što iziskuje velike troškove prilikom gostovanja.

Status trećeligaša iz ovoga kraja nakon ove sezone ne bi trebao biti upitan u novoj organizaciji ligi što će naravno ovisiti o plasmanu požeškog i pleterničkog kluba.

Zasada nije izvjesno što će biti sa Četvrtom ligom jer će ona od iduće godine praktički pokrivati isto područje. U njoj sada nastupaju Kutjevo i pakrački Hajduk.

Nogometni stručnjaci smatraju da bi najlogičnije i najekonomičnije bilo da se ona podijeli na dvije skupine Posavsku i Podravsku što bi bilo isto kao i prije tridesetak godina tj. 1977. godine kada se požeška Slavonija, kao prvak Posavske skupine Slavonske zone plasirala u ondašnju jedinstvenu Hrvatsku ligu nakon kvalifikacija i pobjede nad đakovačkim Jedinstvom, prvakom Podravske skupine te zone.

Očito je da će nogometni vrhovi regije trebati uskoro o tomu donijeti odluku kako bi predstojeće prvenstvo bilo regularno i klubovima donijelo miran kraj sezone.

Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu

0 Comment