Butelje vrhunske vinske kapljice dr. Mihalja napunjene i spremne za tržište: “Do izražaja posebice dolazi suha graševina” /FOTOGALERIJA/

KUTJEVO – Nema odmora dok traje obnova, stara je parola na kojoj će možda neki zamjeriti što ju koristimo. Upravo je tako kod poznatog kutjevačkog vinara i vinogradara dr. Branka Mihalja koji je ovih dana u podrumu imao pune ruke posla. Uz budno praćenje što se sve zbiva u podrumima s vrhunskom zlatnom vinskom kapljicom pozornost je dr. Mihalja usmjerena i na vinograde u kojima se obavljaju oni nužni poslovi kako bi berba bila što kvalitetnija.

Potražnja vrhunske vinske kapljice na tržištu je velika iz kojeg su se razloga okupili prijatelji i rodbina dr. Mihalja kako bi pomogli pri punjenju vina. Uz rajnski rizling, muškat ružu i portugizac potreba je bila za punjenjem u butelje dviju graševina berbe 2017., suhe i polusuhe. Posao je uspješno obavljen, što se tiče punjenja, nakon čega slijedi stavljanje na tržište butelja u hotele i restorane diljem Jadrana.

U butelje je napunjeno pola berbe graševine 2017., a druge sorte su se punile prema potrebama tržišta koje sve zahtjevnije tražeći između ostalog portugizac na kojeg je dr. Mihalj iznimno ponosan.

Suha graševina pokazala se više nego izvrsnom i vrhunskom kvalitetom koja prema riječima dr. Mihalja nije bila s takvom izvrsnosti unazad deset godina. Dakako da će ona kao takva imati i daleko veću cijenu od ostalih sorti.

Standardan je proces kod dr. Mihalja da vino poslije fermentacije i taloga ide izravno u boce što je jedna od posebnosti kod njega. Punjenje vina se vrši preko tzv. pokretne punionice koja je u vlasništvu Udruge Kutjevačkih vinara što je možda i jedinstven slučaj kao takva punionica u Hrvatskoj.

-Prekrasan je dan, rano smo počeli kako bismo i zbog toplog vremena ranije s punjenjem i završili. Specifičnost je ovdje u našoj vinariji što u pomoć, kada se vino puni, dolaze moji rođaci, stričevi sinovi Mihalji i Bušići te drugi prijatelji i kumovi. Ovo vino što punimo još će malo odstajati i ići će na tržište sve prema zahtjevu kupaca rekao je dr. Mihalj dodajući kako je najveća sreća što su oni kao članovi udruge napravili da tehnološki mogu svi kao vinari i korisnici pokretne punionice zadovoljiti svoje potrebe.

Podsjetimo, bavljenje vinarstvom obitelj Mihalj je počela još 1953. godine kada su roditelji dr. Branka Mihalja s petero djece doselili iz Hercegovine i kupili kuću od vlasnika koji je imao i vinograd. Otac Branka Mihalja znao je gdje dolazi i s namjerom je kupio baš tu kući i pola hektara vinograda. Od dijela stare kuće ostao je dio starog podruma danas star oko 150 godina. Dr. Branko Mihalj često naglašava i vraća se u prošlost govoreći kako su izgradili novu kuću te da su sačuvali i stari podrum, a samim time i tradiciju starih Kutjevčana.

-Otac se bavio vinarstvom i vinogradarstvom i školovao nas djecu. Mi smo, posebice moj brat i ja, pomagali ocu kada bi sa školovanja dolazili kući. Jako dobro znam kako je raditi u vinogradu i iznimno cijenim svakog vinogradara jer to nije lak posao. U svemu tome treba biti velika ljubav. Od 1953. do 1990. godine dio grožđa smo predavali tadašnjem kombinatu, a drugi dio zadržavali za svoje potrebe i proizvodnju. Kao stomatolog početkom 1990. godina privatizirao sam ordinaciju kojoj sam pridružio i kao obrt vinariju – zaključio je dr. Branko Mihalj.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment