Položeni vijenci i zapljene svijeće u prigodi Dana državnosti /FOTOGALERIJA/

U znak sjećanja na spomen 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade čime je odano dužno poštovanje svim palim braniteljima koji su utkali svoje živote za slobodNu Hrvatske.

-Da nije bilo te žrtve, ne bismo danas ni bili ovdje, ne bismo imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku – kratko je prokomentirao današnje obilježavanje požeško-slavonski župan i umirovljeni general HV-a Alojz Tomašević.

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici požeško-slavonskog HDZ-a predvođeni prof.dr.sc. Željkom Glavićem i Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem s kojim su bili i njegovi zamjenici Vedran Neferović i Željko Jakopović. Izaslanstvo grada Požege na polaganju vijenaca predvodio je gradonačelnik Darko Puljašić sa suradnicima. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije, te gradonačelnici i načelnici općina s područja Požeško-slavosnke županije, Antonija Jozić, Josip Budimir, Vinko Kasana, Ivica Kovačević, Dalibor Bardač, Vlado Boban i dr. Po prvi puta vijenac svijeću je zapalio u ime Kluba vijećnika SDP-a u Skupštini Požeško-slkavonske županije Bruno Horvat.

Prisjećajući se tog dana kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku dr. Franjo Tuđman tada je rekao:

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment