Kata bećaruša zapjevala „Oj sutkinjo razmisli još malo tebi nije do bećarca stalo!“

Dok smo radili novinarski prilog u Etno kući Bello u Pleternici gdje je proteklog vikenda bilo tradicionalno slavonsko kolinje imali smo zanimljiv susret s nama poznatom, a i našim brojnim čitateljima, bećarušom Katom. Da, to je ona, kako sama za sebe zna reći i baka Kata, koja je poznata ne samo u pleterničkom kraju već i šire. Ona je originalna i vrsna pjevačica slavonskih stihova bećarca koje sama smišlja, a proslavila se natpjevavanjem s jednom sviračkom skupinom i to u pjevanju onih žestokih i masnih tj. bezobraznih bećaraca.

Situacija i osuđujuća presuda u Valpovu “nedužnog” momka Branimira Čolakovca, člana KUD-a Valpovo zbog pjevanja dvosmislenog i lascivnog bećarca 2015. godine na folklornoj  priredbi „Ljeto valpovačko“ jednoj tamošnjoj policajki Katu je jako pogodila, pa je na svoj način i svoje stihove progovorila i otpjevala i time dala poruku što o toj presudi misli.  

„U zatvoru nikad nisam bila sad’ bi išla majko moja mila“,

„Nisu tebi sve ovce na broju idi skini uniformu svoju“,

„Oj sviraču bile ti se zubi ajd’ ti mene međ’ noge poljubi“,

„Što si digla nosinu do krova j..’o te onaj baja iz Valpova“,

„Polijacka izgubila gajde da je j…. nemož’ da ih najde““ i

„Oj UNESCO živ nam i zdrav bio ti bećarac naš si zaštitio“

To je samo dio novonastalih bećaraca koje je spjevala najpoznatija bećaruša u Hrvata Kata Lutkemeier(69) iz Pleternice kao svoju reakciju na presudu suda u Valpovu.

Podsjetimo bećarac je UNESCO ranije proglasio nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom što služi na čast svim Slavoncima koji ga rado pjevaju, smišljaju i slušaju na opće veselje svih.

0 Comment