„Ženska perspektiva“ – Poticanje daljnjeg razvoja poduzetničkih pothvata koji vode žene

Poticanje daljnjeg razvoja poduzetničkih pothvata koji vode žene i to iz posebnih područja kao što su poljoprivredna proizvodnja, agroturizmom, izrada rukotvorina i suvenira Požeško-slavonska županija

U 2018. godini Udruga za razvoj poduzetništva „Perspektiva“ iz Lipika pokreće regionalni projekt „Ženska perspektiva“ kako bi poduzetnicama iz nerazvijenih područja Hrvatske pomogla u razvoju i jačanju njihovih  poduzetničkih aktivnosti. Riječ je o ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, različitim oblicima agroturizma, izradom rukotvorina te tradicionalnih suvenira i proizvoda korištenih u domaćinstvu, nastojeći na taj način očuvati hrvatsku gastronomsku tradiciju i kulturnu baštinu.

Projektom ćemo obuhvatiti 50 poduzetnica iz sedam najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti – Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije (važeći rang županija sukladno indeksu razvijenosti aktualnom u vrijeme izrade projekta).

U sklopu projekta korisnice će pohađati profesionalnu edukaciju u sklopu koje će usvajati poduzetničke vještine poput razrade projektne ideje i formiranja proizvoda, pripreme poslovnog plana, osnova financija i  računovodstva, te marketinga, kao i socijalne vještine poput komunikacije, upravljanja vremenom, vještina prezentacije, timskoga rada, rada sa zahtjevnim potrošačima i slično. Također će im biti predstavljeni novi trendovi u području ekoloških poljoprivrednih proizvoda. U sklopu projekta za korisnice ćemo organizirati studijsko putovanje i razmjenu praksa s uspješnim poduzetnicama iz razvijenih dijelova Hrvatske, mentorstvo stručnjaka na njihovom projektu tijekom šest mjeseci, razradu i prezentaciju poslovnog plana te izradu web stranice projekta i web trgovine za prodaju njihovih proizvoda kako bi ih što šire plasirale.

Profil poduzetnica u projektu:
– poduzetnice koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom odnosi se na proizvodnju koja ima gotov proizvod za daljnju prodaju, bilo da se radi o proizvodnji sira, vina, ulja i ostalih proizvoda koji su već upakirani i mogu se prodavati kao gotov proizvod.
– poduzetnice koje se bave agroturizmom jest bilo kakav oblik agroturizma od kušaonica (poljoprivrednih proizvoda) do iznajmljivača smještajnih kapaciteta (apartmana, kuća za odmor i kampova)
– poduzetnice koja se bave rukotvorinama izradom suvenira baziranih na tradiciji i s elementima narodnih nošnji i dodacima i/ili tradicionalnim proizvodima koji se koriste u domaćinstvu, a mogu imati funkciju suvenira.

Želimo privući žene za sudjelovanje u projektu sa područjima sedam županija (Požeško-slavonska, Vukovarsko – srijemska, Bjelovarsko bilogorska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska županija) obuhvaćenih projektom, posvećene su domaćice, uzgajaju voće i povrće, pripremaju razne gotove biološki zdrave proizvode, čuvaju kulturnu baštinu izradom rukotvorina i suvenira, a njihovo tržište je vrlo malo i izrazito lokalno. Projektom želimo afirmirati njihov ekonomski prosperitet i njihovim proizvodima i uslugama podići dodanu vrijednost. Osobno osnaživanje žena i afirmacija njihova gotovo svakodnevnog posla, mijenja pogled na ono što mogu doprinijeti u razvoju svoje zajednice, regije i u konačnici cijele zemlje. Ovim projektom osvješćujemo sudionicama da vlastitim usavršavanjem i modernizacijom svojih ekonomskih aktivnosti, a javnosti to pokazujemo, da se projektom doista doprinosi obiteljskom i gospodarskom oporavku Slavonije i ostalih nerazvijenih područja Hrvatske.

Pružamo:
– Studijsko putovanje u Istru i upoznavanje pozitivnih primjera ženskog poduzetništva i povezivanje poduzetnica
– Jednodnevne edukacijske radionice iz područja poduzetničkih i socijalnih vještina
– Mentorski rad 6 mjeseci stručnih konzultanta na razvoju poduzetničkog pothvata svake poduzetnice
– Promidžbeno prodajni kanal za poduzetnice
– Promidžba poduzetničkih pothvata poduzetnica

Očekujemo:
– Prijavu koju sačinjava motivacijsko pismo i životopis
– Aktivno sudjelovanje na svim aktivnostima (studijsko putovanje, edukacijske radionice i mentorstvo)

Prijava se predaje putem e-pošte: prijava@perspektiva.hr, a izabrane poduzetnice ćemo pozvati za sudjelovanje u projektu i potpisivanje ugovora o suradnji. Broj poduzetnica je ograničen na 50 korisnica.

izvor: UDRUGA ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA “PERSPEKTIVA” 

0 Comment