VATROGASCI POŽEŠKE ŽUPANIJE: Prihvaćena izvješća o radu, donijet plan, a Ugrin verificiran za županijskog zapovjednika

JOSIP AŠENBRENER IZLATKO ZERDIN PRIMILI MEDALJE ZA POSEBNE ZASLUGE U VATROGASTVU

Sudionici izvještajne godišnje skupštine Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije prihvatili su sva izvješća o radu u prošloj godini, te plan rada za 2019. godinu, a Josip Ugrin verificiran je za dužnost županijskog zapovjednika. Gosti skupa bili su Milan Šuster,izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice, Teodor Fricki, počasni predsjednik HVZ,  zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, te gosti iz vatrogastva desetak županija.

Izvješće o radu za prošlu godinu uz video prezentaciju dao je predsjednik VZ županije Željko Petrović.

– Imamo 56 DVD-a i 2 JVP-e (JVP Grada Požege i JVP Požeško-slavonske županije), a izmijenila se struktura članstva u društvima, te po zadnjim pokazateljima djeluje 3.262 članova ( u 2016. godini 3.489 članova), što je manje za 227 članova, a razlog je veliki broj vatrogasaca koji su otišli raditi u druge županije i nažalost izvan RH pri čemu su od tog broja 142 žene- istakao je Petrović, te je govorio o nabavi vozila i opreme, posebice donacijama Vlade Tirola koja je do sada darivala vozila ovdašnjim vatrogascima vrijedna 1,7 milijuna eura.

Zbog malih proračuna gradova i općina nije realno očekivati  nabavke novih vozila, dok se kvalitetnije ne riješi financiranje vatrogastva kroz decentralizirana sredstva. Posebice je izražen nedostatak osobne i zaštitne opreme, jer od 3.262 aktivnih članova svega oko tisuću imaju pravilnu osobnu i zaštitnu odjeću te još oko 200 vatrogasaca posjeduje doniranu rashodovanu zaštitnu opremu (uglavnom samo zaštitne jakne), dok svi ostali rade na intervencijama u neadekvatnoj zaštitnoj odjeći Potrebe za zaštitnom opremom su daleko veće, što je utvrdio i inspekcijski i stručni nadzor nadzornika za vatrogastvo obavljen u stožernim DVD-ima i JVP te ostalim manjim društvima.

Vatrogasna zajednica županije je u izvještajnom razdoblju poklanjala izuzetnu pažnju preventivnim aktivnostima, a posebice informativno-promidžbenim aktivnostima. Mada se može još dosta toga učiniti u razvoju vatrogasne organizacije i zaštite od požara konstatirano je da su vatrogasci  učinili veoma mnogo, a sa kolikim financijskim sredstvima su raspolagali, rezultati su više nego odlični, jer su često u realizaciji aktivnosti morali biti mađioničari. Premda još uvijek bez potrebite osobne, zaštitne i skupne vatrogasne opreme i sredstava za redovite aktivnosti, sa postojećom opremom i kadrovima vatrogasci županije su dostojno, požrtvovno, stručno i uspješno obavljali zadatke na spašavanju ljudi i imovine od požara, preventivne zaštite i gašenja požara, te sudjelovali u mnogim promidžbenim aktivnostima, javnim, političkim, športskim i kulturnim manifestacijama,  a pokazali su i potrebitu solidarnost kroz uključivanje postrojbi, vozila i druge tehnike kao pomoć u bilo kojim većim intervencijama požara i drugih događaja na priobalju i  kontinentalnom djelu zemlje.

-Stoga ponovno pozivamo sve dobronamjerne štovatelje vatrogastva, a posebice gradonačelnike, načelnike i saborske zastupnike iz naše i drugih županija koji navedenim prijedlozima konačno dobivaju mogućnost normalnijeg financiranja i učinkovitijeg rada da ulože dodatni napor i trud u potpori i ostvarivanju gore navedenih prijedloga glede donošenja novog Zakona o vatrogastvu- zaključeno je u izvješću.

Rad skupštine pozdravio je u ime županijskih zajednica Nikica Mužević iz Osječko-baranjske županije, te Slavko Marinac, rukovoditelj Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Požega, kao i Milan Šuster, predstavnik HVZ koji je pohvalio rad požeških vatrogasaca i najavio poboljšanja donošenjem Zakona o vatrogastvu što podrazumijeva financijsku decentralizaciju.

-Na nama je da vodimo brigu o mladima i osposobljavanju kako bi se zaustavilo raseljavanje, a vatrogastvo ima perspektivu jer treba državi tako da očekujemo više sredstava za njega- istakao dožupan Željko Jakopović pohvalivši plodan rad.

Dvojici istknutih vatrogasaca  dodijeljene su diplome i medalje za posebne zasluge, a primili su ih Josip Ašenbrener iz Kutjeva i Zlatko Zerdin iz Lipika.

 

0 Comment