Tri obitelji u Cikotama dobilo struju pomoću solarnih panela

CIKOTE – Zajedničkim naporima i ulaganjem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Požeško-slavonske županije i UNDP-a ovo malo raseljeno selo pakračkog kraja dobilo je električnu energiju i to pomoću solarnih panela. Tako su tri tamošnje povratničke obitelji dobile rasvjetu u svoje domove, te energiju za druge potrebe svojih domaćinstava.

-Aktivnosti za opskrbu energijom Cikota započele su u ljeto prošle godine, postavljena su tri kompleta solarnih panela sa ukupno šest ploča na tamošnje obiteljske kuće što će zadovoljavati potrebe sedam mještana, a tu su ugrađeni pripadajući akumulatori, štedne žarulje, jedan hladnjak, agregat za struju, te druga prateća oprema – ističe Miroslav Grozdanić, zamjenik požeško-slavonskog župana koji se najviše založio da se ovaj problem povratnika riješi i čija je upornost nakon mnogo zastoja dala rezultate. Agregat će ovim mještanima proizvoditi električnu energiju tijekom zimskih mjeseci kada je ne budu mogli stvarati solarni paneli.

Ukupno ulaganje iznosi 167 tisuća kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio 80 posto iznosa, te Požeško-slavonska županija i UNDP po deset posto.

Kako je poznato prvi pokušaji rješavanja električne energije u ovom selu bili su daleke 2005. godine kada je u više navrata bilo kontakata sa HEP-om, no do toga nije došlo jer je bila riječ o velikom ulaganju, a malom broju potencijalnih korisnika energije iz njihove mreže.

DSC_4073

0 Comment