Treba poslušati mlade ljude koji imaju motivaciju živjeti i raditi na selu

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Da bi ostale i radile mlade snage na selu i poljoprivredi trebaju se ostvariti određeni preduvjeti koji prema sadašnjim propisima i zakonima ne idu u prilog onima koji namjeravaju svoju budućnost graditi na svojoj očevini i djedovini. Mladi poljoprivrednici, članovi Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava “Život” izvršili su analizu Gospodarskog programa za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta koji njima nikako ne ide u prilog.

Na donesenu Uredbu vezanu uz gospodarski program i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta upućen je prijedlog sa nizom opravdanih izmjena kako bi se sačuvalo i ono malo mladih obitelji koji žele ostati i raditi na svome. Pozivajući na odgovornost koji donose kao takve Uredbe upućuje se možda i posljednji vapaj za spas mladih ljudi koji sve više razmišljaju svoje mjesto pod suncem naći u drugoj zemlji napuštajući svoju rodnu grudu.

-Budite dosljedni u želji i inicijativama da hrvatsku poljoprivredu  pokrenete upravo od zemlje i da zemlju prepustite onima koji se prije svega bave proizvodnjom i uzgojem i koji to čine u okviru svojih obitelji u seoskom prostoru, a imaju sve prednosti na koje se pozivaju politike kada govore o budućnosti hrvatske poljoprivrede – poruka je mladi iz Udruge Život.

Brojni su konkretni prijedlozi za određene izmjene Uredbe koje imaju svoj smisao i veliku opravdanost kako za one koji se žele posvetiti stočarstvu tako i za one koji žele svoj kruh zarađivati na poljoprivrednim površinama.

Ponajviše se odnose prijedlozi na način i visinu bodovanja koji su u konačnici presudni u dodjeli određenih pogodnosti koje zaslužuju mladi poljoprivrednici. Tako je prema prijedlogu mladih neophodna izmjena maksimalnog broja bodova stočarskim gospodarstvima s manjkom zemlje. Preporuka je da se utvrdi 1,5 uvjetno grlo po hektaru čime bi se dala prednost onim gospodarstvima koje imaju, npr. 150 uvjetnih grla na 50 hektara zemlje ispred gospodarstava koja imaju 100 uvjetnih grla na 100 hektara.

Što se tiče ratarstva i na tom dijelu su konkretni prijedlozi za izmjene te se predlaže da se “ratarom” smatra gospodarstvo koje ima skladišne kapacitete za minimalno 50 tisuća kilograma žitarica. U Udruzi smatraju da je nepotrebno bodovanje za novozaposlene iz razloga jer ne postoji OPG ili obrt koji je u protekloj godini zaposlio više od 5 radnika i k tomu da se još planiraju nova zapošljavanja.

Što se tiče bodovanju u sastavnici za mehanizaciju i tu se predlažu konkretne izmjene. Maksimalan broj bodova trebaju ostvariti ona gospodarstva koja imaju iznajmljenu mehanizaciju i vlastitu mehanizaciju, jer se leasing smatra kao posudba, dok se ne otplati. I na razini tehničko-tehnološke cjeline također su konkretni prijedlozi koji u potpunosti imaju svoje veliko opravdanje. Predlaže se i izmjena kriterija za ona gospodarstva koje su registrirana duže ne od 5 već od dvije godine na području jedinice lokalne samouprave i da je korisnik mlađi od 40 godina. kao takvi korisnici trebali bi ostvarivati maksimalan broj bodova.

U prijedlogu izmjena predlaže se izjednače nositelji OPG-a ili obrta koji su u zvanju dr.sc. poljoprivredne struke. Uz to predlaže se da se pridodaju i mr.sc. s mag.ing.agr. Kao nositelj OPG-a gotovo da nema dr.sc. i mr.sc što unaprijed OPG-ima uskraćuje značajan broj bodova. Uz navedeno prijedlog je i da se zbroj posljednje 3 godine poslovanja gospodarstva u pozitivi mogu ostvariti bodovi te da se nula smatra kao dobit a oni koji sa minusom u poslovanju da ne mogu ostvariti bodove.

Da li će odgovorni koji uređuju i donose Gospodarski program imati sluha i razmotriti ostaje nam za vidjeti kao i to hoće li studioznije razmotriti sve upućene prijedloge i prihvatiti izmjenu sastavnice koji su vezani za nositelje OPG-ova odnosno obrta u kojima se predlaže pogodnosti za one koji su mlađi od 40 godina. Konkretan prijedlog je također na koje se očekuje odgovor je i za ona gospodarstva koja se po prvi puta pojavljuju na natječaju za dobivanje državne zemlje, te se tu ne boduje ako je gospodarstvo prepisano s oca na sina, a sin se prvi puta pojavljuje na natječaju. Svakako je interesantan prijedlog i za ona gospodarstva koja uzgajaju autohtone pasmine životinja ili vrste i sorte biljaka.

I jedna od najvažnijih izmjena članka 11. Ugovora o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH je ta da se u  Ugovoru o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH izmjeni taj članak na način da se otvori mogućnost gospodarstvima, koja su trenutno u mirnom posjedu, prednost za predmetnu zemlju na natječajima za dugogodišnji Zakup. Mogućnost dobivanja 20 bodova.

(Foto: Ilustracija, pozega.eu)

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot