Tko to ponovno stvara “građevinske” probleme požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću? Izvantroškovnički – neplanirani radovi na izgradnji Reciklažnog dvorišta više od 377 tisuća kuna!

Htio to priznati ili ne požeški gradonačelnik Darko Puljašić ima razloga za zabrinutost zbog pokrenute istrage i sumnje nadležnih tijela na počinjena kaznena djela krivotvorenja poslovne isprave i subvencijske prijevare. Probleme gradonačelniku Darku Puljašiću stvara još jedno gradilište na kojem se izgrađuje Reciklažno dvorište koji radovi i ne idu baš prema planu uz ne baš mali iznos izvantroškovničkih radova.

Naime, grad Požega, kao nositelj projekta izgradnje Reciklažnog dvorišta, vrijednog nešto više od pet milijuna kuna, koje se sufinancira sredstvima EU u iznosu od 4,17 milijuna kuna trebao je taj projekt provesti u razdoblju od 12. rujna 2017. do 25. listopada 2018. godine. Budući da su se stvorili određeni problemi na samom gradilištu grad Požega je od Fonda za zaštitu okoliša zatražio produljenje roka provedbe za pet mjeseci koja molba je i udovoljena.

-Gradu Požegi je za navedeni projekt izgradnje reciklažnog dvorišta vrijedan 5 milijuna kuna odobreno sufinanciranje od 85% od strane Europske unije, iz Kohezijskog fonda Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 do 2020..Inicijalni Ugovor o sufinanciranju sklopljen je za razdoblje do 25. listopada 2018. godine. Međutim, provedba postupka javne nabave trajala je duže no predviđeno, a ujedno su uslijedili i loši vremenski uvjeti te je sastav temeljnog tla na samoj čestici ocijenjen nepovoljnim. Uslijed svega navedenog, korisnik je zatražio produljenje roka provedbe projekta, na temelju čega je, sukladno EU pravilima, sklopljen Dodatak ugovoru kojim je rok provedbe produžen za 5 mjeseci – odnosno do 25. ožujka 2019. godine. Prema planu dostavljenom od strane Grada Požege, reciklažno dvorište bi s radom trebalo početi u svibnju 2019. godine – navodi se u odgovoru kojeg smo primili iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijeme teče, dani prolaze, nepovoljni su vremenski uvjeti za radove i izgradnju. Hoće li se uspjeti završiti radovi do produženog roka? Za sada je to teško reći. U svakom slučaju ako se ne ispoštivaju rokovi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imat će s punim pravom potraživati povrat sredstava, nešto više od četiri milijuna kuna.

Iz grada Požege smo na naš upit dobili odgovor kako je projekt za izgradnju Reciklažnog dvorišta u Požegi izradila tvrtka IQ project d.o.o., Zagreb te da je za projektiranje toj tvrtki isplaćeno 75.500,00 kn bez PDV-a. Prema svemu sudeći ta je tvrtka je “nestručno” napravila projekt bez prethodnih provjera o kakvom se zemljištu radi na kojem bi se trebalo graditi Reciklažno dvoriše. Uslijed toga su nastali dodatni neplanirani radovi koji će gradsku blagajnu koštati 377.585,00 kuna bez PDV-a.

-Izvođenjem radova utvrđeno je izrazito loše temeljno tlo, stoga su bili nužni znatno veći iskopi i nasipi temeljnog tla. Isto je uzrokovalo ugovaranje izvođenja višerada u vrijednosti 377.585,00 kuna bez PDV-a, a time i produljenje roka izvođenja radova – stoji u odgovoru na naš upit kojeg smo primili iz grada Požege.

Tko bi trebao snositi odgovornost zbog tolike visine izvantroškovničkih radova za sada ostaje nepoznanica. Netko nije napravio posao u skladu sa strukom i zbog toga bi trebao svakako odgovarati. Hoće li?

0 Comment