“Švarglijada” u Grabarju koja prelazi okvire svoga kraja: 12.siječnja od 19 sati u tamošnjem Vatrogasnom domu

Prije nešto više od sedam godina predsjednik Kulturno-umjetničkog društva ‘Poljadija’ Grabarje Ivica Ribičić i glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić došli su na ideju da organiziraju jednu tradicionalnu manifestaciju s ciljem da se sačuva od zaborava i ne zaboravi stari slavonski autohtoni proizvod švargl. U tome su uspjeli i organizirali “Švarglijadu” u Grabarju koja je manifestacija od jedne lokalne seoske polako prešla okvire svoga kraja iz godine u godinu izazivajući sve veći interes proizvođača te slasne delicije.

Švargl na ocjenu donose proizvođači sa šireg dijela Požeštine i nekoliko proizvođača izvan Požeško-slavonske županije. I ove se godine očekuje veći broj uzoraka koje će proizvođači donijeti na ocjenu. Ovogodišnja “Švarglijada” u Grabarju bit će u subotu 12.siječnja od 19 sati u mjesnom Vatrogasnom domu DVD Grabarje.

Može se reći da je po broju uzoraka na ocjenjivanju kao takva manifestacija postala najveća u Slavoniji. Očekuje se da će na sedmu “Švarglijadu” po redu ponosni proizvođači i ljubitelji švargla donijeti veći broj uzoraka i sudjelovati na natjecanju. Prijave za natjecanje primaju se već od sada, a svoje uzorke švargla treba donijeti 12. siječnja već od 17 sati. Za više informacija zaintetesirani se mogu obratiti na mobitel br.  098-537-325. Kvalitetu švargla ocjenjivat će stručna i već provjerena komisija.

Organizatori su pripremili bogate nagrade i priznanja za tri najbolje ocijenjena švargla, te nagradu publike za najbolji švargl koji će nakon kušanja dati posjetitelji u dvorani. U sklopu „Švarglijade“ ocjenjuje se i najbolje uređeni stol natjecatelja, a posjetitelja koji uvijek ukrašavaju svoj stol u nekome od starih slavonskih ili zavičajnih običaja.

„Švarglijada“ je osim što je gastro manifestacija i prilika za dobru zabavu, a ove godine uz “Požeške tamburaše” nastupit će i mladi tamburaši De Gotho predvođeni Mihaelom Ribičićem.

Sve koji se odluče doći na manifestaciju očekuje dobra zabava i slavonski specijalitet švargl u neograničenim količinama za degustaciju.

Foto: Ilustracija, pozega.eu

0 Comment