Predstavljeni natječaji iz “Vinske omotnice”

KUTJEVO – Grad Kutjevo u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom gospodarskom komorom, Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, Kutjevačkim vinarima i Udrugom Croatica organizirao je predstavljanje dva nova natječaja iz Vinske omotnice koje je objavila Agencija za plaćanje u poljoprivredi  iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018.godine i to za mjere „Restrukturiranje i konverzija vinograda“ i „Investicija u vinarije i marketing vina

Takjo je jučer za vinogradare kutjevačkog vinogorja i sve druge zainteresirane u Kutjevu upriličeno predstavljanje dva nova natječaja iz Vinske omotnice. Natječaji su otvoreni do 19-og ovog mjeseca pa je predstavljanje u vinskoj prijestolnici ovog dijela Slavonije bila dobra prilika za tamošnje vinogradare da iz prve ruke doznaju više o samim mjerama i uvjetima natječaja.

Nacionalni program pomoći sektoru vina petogodišnji je program u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz tzv. europske Vinske omotnice. Prema riječima savjetnika ministra poljoprivrede Marka Dražetića problem je što ovdašnji vinari znaju napraviti kvalitetna vina no ne znaju ih plasirati na tržište. Zato će većini njih, kaže, dobro doći da vide koliko je važno ulaganje u marketing. Na žalost za zadnjeg natječaja iz Vinske omotnice s područja Požeško-slavonske županije bile su pristigle svega dvije prijave no Dražetić vjeruje da će ih sada biti mnogo više jer je i odaziv vinogradara na prezentaciju bio dobar.

Mjere dobrim ocjenjuju i sami vinogradari među kojima je i Antun Adžić no po njemu one su uglavnom namijenjene onim većim vinogradarima koji nemaju gubitaka ni problema u poslovanju, za razliku od onih manjih, kojima su ovakvi natječaji nedostupni jer teško mogu osigurati vlastiti novac za projekte.

U svakom slučaju bilo bi dobro da više vinogradara iskoristi ovu priliku koja im se nudi kroz vinsku omotnicu.

Predstavljanje natječaja iz vinske omotnicee organizirao je grad Kutjevo u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede , Hrvatskom gospodarskom komorom, Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Kutjevačkim vinarima i Udrugom Graševina Croatica .

0 Comment

Send a Comment