36. godinu otima se zaboravu dragocjena baština običaja, pjesme, igre, plesa i ruha /FOTOGALERIJA/

Svojim nastupom na 36. Smotri folklora u Pleternici članovi iz 13 KUD-ova plijenili su pozornost brojne publike koja je došla pratiti njihov nastup. Svi su se oni predstavili pjesmama iz krajeva odakle su došli te igrom i plesom i nekim scenskim prikazima starih običaja.

Na Smotri folklora nastupili su KUD Orljava iz Pleternice, Dječja skupina i odrasli, KUD Bijelo Brdo (BiH), KUD Berda iz Brestovca, HKUD Crnač iz Širokog Brijega (BiH), Muška vokalna skupina “Sinovi atara” Zagreb, Zavičajni KUD Rama Pleternica, Matica slovačke Kukučin Kuntarić Jakšić, KUD Matija Gubec Sotin, KUN Nova zora Donja Lomnica, KUD Radinje Siće (Nova Kapela).

Svima je dobrodošlicu poželjela gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja je naglasila kako su ugošćena društva s njihovom tradicijom i kulturom.

-Iz škrinja smo izvadili ono što su nam ostavile naše bake, naši djedovi. To je dragocjena baštinu, pjesme i ruha koje su nama naši stari ostavili u nasljeđe. 36 godina Pleternica čuva tradiciju, čuva običaje, čuva kulturu hrvatskog naroda i hrvatski identitet na prostoru Lijepe naše. Posebna mi je čast pozdraviti kulturno-umjetnička koja su iz Bosne i Hercegovine, drago mi je da su danas s nama. Svi vi ste ponos i ukras i najbolji predstavnici kulture i tradicije krajeva iz kojih dolazite – rekla je Antonia Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Na svojstven način požeško-slavonski župan Alojz Tomašević čestitao je na organizaciji Smotre folklora.

-Čestitam na 36 vrijednih godina, a sudionicima želim dobrodošlicu. Vrijedno je to što radite već 36 godina – oteti zaboravu hrvatsku riječ i tradiciju, ne dopustiti da nestane ponos ovog dijela Hrvatske. I danas tako možemo uživati u pjesmi hrvatskog roda i naroda – rekao je župan Tomašević.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment