Orači pokazali svoja umijeća na 15. natjecanju Požeško-slavonske županije: “Slavonac se nekada dičio svojim poljem, a i vi se dičiti što nastavljate tu tradiciju” /FOTOGALERIJA/

15. natjecanje orača Požeško-slavonske županije u oranju s plugom ravnjakom i premetnjakom, te 4. Natjecanje u oranju s konjskim zapregama održano je na poljoprivrednim površinama Kutjeva d.d. između Pleternice i Buka koje je zbog vremenskih nepogoda bilo prije dva tjedna odgođeno. Na natjecanju je sudjelovalo 12 ekipa, 4 s plugom ravnjakom, 6 s plugom premetnjak i 2 ekipe s konjskom zapregom. Natjecanje je organizirala Udruga za organizaciju natjecanja orača Požeško-slavonske županije pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, grada Pleternice i Ministarstva poljoprivrede.

Na svečanom otvaranju natjecanja sve orače su pozdravili, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, koji je svim natjecateljima poželio puno sreće i ravnu brazdu na natjecanju dodajući kako grad Pleternica čini uistinu mnogo za svoje poljoprivrednike, te da se trenutno razvija strategija razvoja poljoprivrede.

-Mi smo dio Slavonije, prekrasne zemlje, želimo vidjeti koji su naši ciljevi i kako i na koji način bi naši poljoprivrednici bolje živjeli – između ostalog je rekao Domagoj Katić, zamjenik pleterničke gradonačelnice.

Podršku natjecanju došli su dati općinski načelnici Kaptola i Jakšića, Mile Pavičić i Ivica Kovačević te zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić

Požeško-slavonski župan, Alojz Tomašević posebno je pozdravio mlade ljude koji su se odazvali na natjecanje, koji naporno rade i hvataju se ukoštac s problemima, a ne odlaze iz Slavonije.
-Niste se dali nagovoriti da odete, ostali ste na ovoj slavonskoj grudi i nemojte druge slušati o odlasku i da je negdje ljepše. Teško je, ali nigdje nema ovako prelijepe i bogatije zemlje, a svakako da će im u njihovoj svakodnevnoj borbi za opstanak županija pomoći s novim mjerama za OPG i poljoprivredu. Slavonac se nekada dičio svojim poljem i imanjem, a i vi ćete se dičiti što nastavljate tu tradiciju. Borimo se da dođemo na standard koji uživa cijela Europa – rekao je župan Tomašević.

Uspjehe na natjecanju poželio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je najavio i nove poticajne mjere koji su u pripremi podržavajući manifestaciju po županijama, Natjecanje u oranju nakon koje će biti organizirano i državno natjecanje u Osijeku.

-Republika Hrvatska je jedna od 30 zemalja koje svoje pobjednike šalje i na Svjetsko natjecanje orača. Ministarstvo je mnogo svojih ciljeva usmjerilo prema OPG-ima i njihovom jačanju. Donijeli smo novi zakon o OPG-u, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem je danas decentralizirano, od jeseni idu i prvi natječaji za državno zemljište, donosimo novi Zakon o poljoprivredi. Sve to ide u smjeru povećanja proizvodnje hrane, povećanja samodostatnosti u nekim sektorima, ali brinemo i za očuvanje tradicije i baštine – rekao je Tugomir Majdak.

Svoja umijeća u oranju s konjima pokazali su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji bi prema riječima dobrih poznavatelja tog posla trebali skupiti snage i odvažiti se na jednom od natjecanja na kojem bi pobjeda bila sigurna.

Pobjednicima na natjecanju nagrade su uručili zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić, ispred Kutjeva d.d., Ivan Prepelac, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i državni tajnik u Ministarstvu Poljoprivrede Tugomir Majdak.

Prvo mjesto u kategoriji ravnjaka osvojio je Mijo Samardžija, drugi je bio Patrik Pilaš, koji je osvojio i nagradu kao najmlađi natjecatelj. a treće mjesto osvojio je Vjekoslav Josipović.
U kategoriji pluga premetnjaka najbolji je bio Ivan Ivanika, drugi je bio David Ciganović, a treće mjesto osvojio je Tomislav Zorić. U oranju s konjskim zapregama pobijedio je Zdravko Bićanić, a drugi je bio Igor Del Vechio.

 

Foto: D. Krstanović 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment