Šampion Požežanin Klezinger – zlata dobili Z. Ciganović, J. Janković, S. Bello i D. Lončarević

U SUBOTU DEGUSTACIJA KULENA ZA GRAĐANSTVO, SAJAM ANTIKVITETA I DRUGO

POŽEGA – Pravi veteran među kulenarima Zdravko Klezinger iz Požege šampion je 38. Kulenijade, najdugovječnijeg ocjenjivanja kulena u našoj zemlji, koju je organizirala Turistička zajednica grada Požege, a okupila je na ocjenjivanju čak 68 uzoraka s područja Slavonije. Najviše priznanje i posebnu novčanu nagradu  uručio mu je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

-Neki od vas kulenara su ovdje više od 30 godina, ovime vraćamo nekadašnji sjaj požeškoj priredbi, a svima nam je cilj dobra cijena i velika proizvodnja kulena – poručio je u ovoj prigodi gradonačelnik Puljašić. Pozdravne riječi uputio im je prof. dr. Dragan Kovačević iz Hrvatske gospodarske komore koji je u više navrata proizvođačima držao predavanja o unapređenju kakvoće ove suhomesnatog proizvoda.

-Vratili smo Kulenijadi nekadašnju razinu jer smo prestižna priredba, a Slavonci se diče kulenom koji im je dio identiteta- kazao je u obrazloženju rada ocjenjivačkog suda njegov predsjednik Ferdinand Troha, inače zamjenik gradonačelnika Požege.

Dobitnici zlatnih plaketa za kvalitetu kulena su Zvonko Ciganović i Jurica Janković iz Požege, Dražen Lončarević iz Štitnjaka i Sebastijan Bello iz Pleternice, te još 8 proizvođača iz drugih krajeva. Srebrne plakete dobilo je 40 kulenara, te brončane 14, a dva su primila zahvalnice za sudjelovanje.

Podsjetimo protekle godine na Kulenijadi u Požegi ocijenjena su 33 uzorka kulena, a 2016. godine 32 tako da ovogodišnja ima veliki iskorak.

Tijekom završne svečanosti priredbe nastupio je City band, koji će nastupiti i u subotu u pješačkoj zoni grada tijekom Okusa kulena i vina kada će građani degustirati kulen, žetvene običaje izvest će KUD Požeška dolina, a tu se održava i Sajam antikviteta.

U sklopu Kulenijade požeški gradonačelnik Darko Puljašić obilježio je uz goste i uzvanike prvu godinu svog mandata na toj funkciji.

-Okupili smo se kako bih zajedno proslavio s onima koji meni, mojim zamjenicima i operativi pomažu da i dalje uspješno i kvalitetno živimo u ovom gradu. Politička utakmica počinje raspisivanjem izbora i onda svi kandidate pokušavaju uvjeriti vas, moje sugrađane tko je najbolji. Utakmica završi za mjesec ili dva i onda imamo četiri godine upravljanja Gradom, Županijom kako smo se kandidirali. Tada nastupate vi – poduzetnici grada Požege su okosnica našeg djelovanja i mog promišljanja. Suradnja je ključna, često se srećemo, razgovaramo i cijenim nastojanja gospodarstvenika i poduzetnika da mi pomognu, da me usmjere i upute. Jer, kao lokalna samouprava mi smo ovdje da pripremimo dobru i primjenljivu priču, a na vama je, vi to uspješno i radite i ja vam zahvaljujem, na vama je dakle da širite proizvodnju, zapošljavate naše sugrađane i budete i dalje čvrst temelj razvoja – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment