Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Dan plavog irisa: ʼOvu akciju shvatite kao poticaj i podsjetnik na važnost prevencije i ranog otkrivanja rakaʼ

PRIJE 6 DANA
TEKST: pozega.hr

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Dan plavog irisa: ʼOvu akciju shvate kao poticaj i podsjetnik na važnost prevencije i ranog otkrivanja rakaʼ

PRIJE 6 DANA
TEKST: pozega.hr

Obilježavanje ovogodišnjeg Dana plavog irisa odvijeno je ispred zgrade Gradskog muzeja Požega.
Aktivnost je organizirana kako bi se građani upoznali s opasnostima i načinima prevencije raka i drugih bolesti debelog crijeva. Tom prigodom podijeljeni su i letci s informacijama o raku debelog crijeva.
Svojim dolaskom, ovu su inicijativu podržali gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. med. vet. Mato Matijević i dr. med. Jasmina Kovačević.


„Ono sto medicina može danas učiniti u liječenju zloćudnih bolesti, dakle i raka debelog crijeva, u Hrvatskoj pa tako i Požegi , radi se na vrlo visokoj stručnoj razini i vrlo uspješno. No, ono sto sami možemo učiniti, a ne učinimo, ne može se ničim nadoknaditi. Ulaganjem u rano otkrivanje raka, sto podrazumijeva redovito odazivanje na preventivne preglede, ne zanemarivanje znakova bolesti i redovite konzultacije sa svojim obiteljskim liječnikom čuvamo svoje zdravlje a zloćudne bolesti otkrivamo u stadiju u kojem su izlječive.


-Pozivam sve sugrađane da i ovu javnozdravstvenu akciju shvate kao poticaj i podsjetnik na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka.“ – rekao je gradonačelnik Glavić.


Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, te se ovim putem želi podići razina svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva, jer se prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano otkriva tek u oko 18% pacijenata.
Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka povodom Dana plavog irisa pozivaju sve sugrađanke i sugrađane da se uključe u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva i redovito se kontroliraju.
Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.