Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Florijanovo u Grabarju: Proslava na jedinstven način ne samo u Požeškoj kotlini već i Hrvatskoj

PRIJE 6 DANA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 6 DANA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović


Kao i prethodnih godine i ovu su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grabarja na jedinstven način proslavili svog nebeskog zaštitnika sv. Florijana.
U nedjelju uoči ili nakon blagdana organiziraju mimohod kroz selo u kojem sudjeluju gotovo svi članovi DVD-a, a priključuju im se i njihovi gosti. Jedinstven je to način obilježavaju sv. Florijana, ne samo u Požeškoj kotlini već i Hrvatskoj.


Okupljanje i postrojavanje prije početka mimohoda kroz selo bilo je ispred Vatrogasnog doma gdje su kod kipa sv. Florijana zapaljene svijeće.
Mimohod vatrogasaca kreće uvijek na drugu stranu sela. Tri su moguća pravca, a ove godine je bio kroz Ulicu Matije Gupca i Josipa Kozarca.
Mještani su postavili stolove ispred kuća na kojima je svim sudionicima mimohoda ponuđena okrjepa, piće i razne delicije.
Vatrogasci su kroz selo prolazili s pjesmom uz pratnju gazbenog dua Šljivova grane, dava Pave, Grandića i Stasnya. Pjesmom su pomagali i članovi Muške pjevačke skupine Grabarčani.


Proslava Florijanova u Grabarju održavala se i prije uspostave samostalne i suverene Hrvatske države, ali od 1993. godine to obilježavanje je intenzivnije i provodi se svake godine. U zadnje vrijeme sve veći je broj vatrogasna mladež koja je prihvatila tradiciju čuvanja i njegovanja ovog običaja
Nakon mimohoda selom vatrogasci su sudjelovali na misnom slavlju u crkvi koja je služena za žive i pokojne vatrogasce. Nakon mise druženje je nastavljeno u zajedništvu vatrogasaca i njihovih prijatelja.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.