Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
ZAVRŠENA PRIREDBA TAMBURA ZA DUŠU

(FOTO-VIDEO) Pjesme, kola i običaji izvelo pet kulturno-umjetničkih društava iz dvije slavonske županije

PRIJE 6 DANA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Ante Krstanović

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 6 DANA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Ante Krstanović

Zadnja večer 3. kulturno-glazbene manifestacije Tambura za dušu, pokazala je za svu raskoš i bogatstvo narodnih nošnji, napjeva i plesa. Nosila je naziv Šokačko selo kolo vije, a program je održan u Športskoj dvorani kaptolačke Osnovne škole Vilima Korajca.
Domaćin je bilo kulturno-umjetničko društvo Ivo Čakalić iz Kaptola, a još su nastupili društva Odvorci iz Grgurevića, Ravnica iz Starih Perkovaca i Vrbja (svi iz susjedne Brodsko-posavske županije), te Orljava iz Pleternice i Baranjski Šokci koji okupljaju žitelje šest sela općine Draž.


Sudionike smotre i posjetitelje pozdravio je Slavko Čakalić, predsjednik kaptolačkog KUD-a.


 -Ova društva čuvaju od zaborava običaje, pa uživajte u ljepoti njihovog nastupa i nošnji koje imaju na sebi – kazao je u ovoj prigodi Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol uz kojega je bio i predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević. Uz općinu organizator je bilo KUD Ivo Čakalić, a potporu se dali TZ Zlatni Papuk, Kaptolački tamburaški orkestar, OŠ Vilima Korajca i drugi. Njima kao i sudionicima uručene su zahvalnice.


-Smotra okuplja Slavoniju, slavonski ponos i inat, a pokazuje što društva prenose na naše nove generacije – istakla je otvarajući priredbu požeško-slavonska županica Antonija Jozić uz koju je bio i njen zamjenik Ferdinand Troha.
Budući su folkloraši iz više dijelova istoka naše zemlje svaka skupina prikazala je običaje svoga kraja dakako u izvornim narodnim nošnjama dokazujući po tko zna koji puta da drže do očuvanja baštine i tradicije.


Domaćini KUD Ivo Čakalić izveli su običaj sijela pod nazivom Zaigrajte moje noge bode k'o i one što cipele nose, a predstavila se i njihova ženska pjevačka skupina. Voditeljica tog KUD-a je Vesna Valentić Berač, a glazbenog dijela Antonio Berač.
Priredba je okončana zajedničkom izvedbom svih izvođača koji su otpjevali popularnu pjesmu Slavonija, Srijem i Baranja. 
Voditeljica smotre folklora je bila Marijana Sabljak, a tijekom zajedničke večere i druženja nastupio je tri Boemi u sastavu Mario Sigurnjak, Darko Rodić i Josip Tilinger zabavljajući goste odabranom glazbom do kasnih sati uz dosta tarabana i plesa.
Trodnevna manifestacija je okupila više od tisuću ljubitelja tamburaških skladbi, muziciranja na tamburama i folklora u izvođenju kulturnih umjetničkih društava.


Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.