Prva veća proslava Vincelova u Požeštini održana u Lukaču (foto galerija)

Autor: D.K.

LUKAČ – Brojna su mjesta gdje će se ovih dana održavati tradicionalne manifestacije Vincelova, ali u Lukaču proslava ima svoje posebnosti. Slobodno se može reći da nema kuće iz koje netko nije došao i donio na kušanje svoje suhomesnate delicije i kolače, a nadasve i vrhunski kvalitetno vino. Sve je to bilo ponuđeno na stolovima koji su postavljeni na igralištu pokraj Vatrogasnog doma gdje su svi mogli uživati uz bogatu gastronomsku ponudu.

Ivan Strapać, vlasnik vinograda u čijem je bio ovogodišnji blagoslov

Tradicija je da se prije proslave oreže trs i blagoslovi vinograd što je ove godine bilo upriličeno kod Ivana Strapaća koji ima preko 2 hektara vinograda, a rad u vinogradu se prenosi u njihovoj obitelji iz generacije u generaciju.

Nakon blagoslova vinograda tradicionalno je zajedničko fotografiranje nakon čega započinje fešta u centru sela koja se protegla dugo u noć.

Andrija Mitrović, predsjednik Mjesnog odbora Lukač

-Ovo je šesta godina kako samo na ovakav način započeli na ovom istom mjestu obilježavati blagdan sv. Vinka ovdje u Lukaču. Prijašnjih smo godina slavili ali svaka ekipa posebno u svom vinogradu. Budući da nemamo svi objekte to nam je stvaralo probleme, posebno ako bude kiše i snijega, dogovorili smo se svi mi da organiziramo skupnu proslavu. Ista ekipa svake godine dolazi ovdje gdje se okupe i svi naši gosti. Prošle je godine bilo preko 400 posjetitelja, a ove godine će biti svakako više. Prvi obilježavamo Vincelovo u ovom našem kraju pa je to još jedan razloga većeg broja gostiju. Posveta u vinogradima je u 15 sati koju obavi naš župnik iz Vetova vlč. Tomo Mrnjec, a nakon toga se svi ovdje skupimo i započne ona prava fešta, a ostaju oni najuporniji do kada tko izdrži. Ovo je ovdje obiteljski izlazak, svi smo tu sa suprugama i djecom koje urede stolove i pripreme delicije, narežu kobasice, slaninu, švargl, šunku, a donesu i kolače koje su prije pripremili. Na nama muškima je da pripremimo prošlogodišnje vino – rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Lukač Andrija Mitorvić.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

Više iz kategorije