Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Proslavljena obljetnica osnutka Požeške biskupije

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Požeška biskupija

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Proslavljena obljetnica osnutka Požeške biskupije:

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Požeška biskupija

Na blagdan sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola, 5. srpnja 2024. požeški biskup Ivo Martinović predvodio je u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje prigodom 27. obljetnice osnutka Požeške biskupije. Koncelebrirali su kanonici Stolnog kaptola, svećenici središnjih biskupijskih ustanova i požeških župa. Uz vjernike grada Požege sudjelovali su i vjeroučitelji koji su ovim slavljem zaključili svoje trodnevne duhovne vježbe u Velikoj, sestre redovnice, a od predstavnika javnih dužnosnika Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice.


Pozdravljajući nazočne sudionike slavlja, biskup je podsjetio da je na današnji dan prije dvadeset i sedam godina, 5. srpnja 1997. godine sv. papa Ivan Pavao II. osnovao Požešku biskupiju. Potom je vjeroučitelj Miroslav Peroutka pročitao ulomak iz Apostolskog pisma „Praeclarum evangelizationis opus“ o osnutku Požeške biskupije, a sudionici slavlja su odgovorili pjevajući biskupijsko geslo „Krist danas i uvijeke!“. Biskup je potom čestitao dvadeset i sedmu obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije. Rekao je da njezino služenje povjerava Isusu Kristu i zagovoru sv. Ćirila i Metoda, zaštitnika Europe čiji blagdan danas slavimo. Uputio je riječi zahvale i za prvoga požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.


U homiliji biskup je posjetio na naviješteni evanđeoski ulomak koji govori o poslanju sedamdesetdvojice učenika i to dva po dva da se nitko ne osjeća sam, ostavljen. Kazao je kako smo po krštenju svi pozvani biti misionari, a još više i zajednički kao mjesna Crkva. „Biti misionar znači imati jedan stil života i jedan novi pogled na život. To je pogled vjere, Kristov pogled koji se prenosi po ljubavi i po svjedočenju koji su plod istinitog susreta sa Kristom“, poručio je biskup rekavši kako se samo na takav način može nastavljati preslavno djelo evangelizacije i ostvarivati da svi budemo jedno u Kristu Isusu, danas i uvijek. Potom je podsjetio vjernike na život svetih braće Ćirila i Metoda koji su se iz rodnog Soluna poslije odrađenih životnih puteva i u različitosti darova i djelovanja uputili u Moravsku na misionarsko djelo Božje i u Rim gdje ih je ljubav prema Kristu i Njegovu namjesniku vodila, a potom razdvojila jer Ćirila je Gospodin pozvao k sebi, a Metoda nakon posvećenja za biskupa šalje u Panoniju da naviješta njegovo evanđelje. „Bog ih je u svojoj ljubavi izabrao da po njima i njihovom nauku Crkva sjaji u ljubavi i zajedništvu“, zaključio je biskup te nadodao kako nas oni po ovom slavlju i svojim životom pozivaju da i mi budemo Crkva, koja će poput njih biti jasna u ispovijedanju vjere na svom materinjem jeziku i ljubavi prema Gospodinu, Crkva koja će Gospodina slaviti i naviještati Njegov nauk dok ga iskreno slijedi.


Biskup je nadalje rekao kako se nalazimo u trećem tisućljeću i kao mjesna Crkva nastavljamo preslavno djelo evangelizacije na koje nas poziva sveti papa Ivan Pavao II., ali i sadašnji papa Franjo. „Sazivajući sinodu o sinodalnosti zaželio je da hod sveopće Crkve bude u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju. Preslavno djelo evangelizacije Požeške biskupije nastavlja se u hodu i povijesnom kontinuitetu sa sveopćom Crkvom i Sinodom o sinodalnosti koja je uzor i poticaj mjesnim Crkvama kako na svim razinama rasti u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju kako bi se Krist i njegovo evanđelje još više u nama nastanilo i po nama navješćivalo svijetu i narodu Božjem“, istaknuo je biskup Ivo te kazao kako nas Sinoda poziva na obraćanje i obnovu kroz djelovanje Duha Svetoga, slušanje Riječi Božje i molitvu. U nastavku homilije biskup je istaknuo kako je važno nastaviti zajednički put i hod koji se poslije biskupa Antuna u ovoj mjesnoj, živoj i mladoj Crkvi nastavlja. – „Od nas se traži zajedništvo koje nije formalnost nego koje treba biti dio našeg identiteta, poslanja, sudjelovanja, života, rada, naših stavova, usmjerenja i svjedočenja bogatstva u različitosti darova i karizmi utemeljenih na Isusovoj i Njegovom poslanju. Krist koji je Put, Istina i Život, (Iv 14,6) isti je danas, jučer i uvijeke u svom božanstvu i svetim sakramentima, u svojoj Riječi i Duhu ljubavi koja je razlivena u srcima ljudi od početka povijesti Crkve do dana današnjega“, rekao je biskup Ivo te pozvao vjernike da učvršćeni u zajedništvu nauče pozorno slušati Riječ Božju i ljudsku. – „Po ljudskoj smo riječi kao sugovornici pozvani najprije čuti i slušati osobu dok nam govori kako bi joj dali jasna odgovor. Slušanje Boga i drugoga nije samo pitanje kulture i poštovanje, nego dar Duha Svetoga i znak ljubavi prema kojoj se vrednuje dostojanstvo svake osobe i života. To je put duhovnoga rasta i učenja, ali i znak ljudske i kršćanske zrelosti. To je put i duhovne obnove čije plodove ne možemo odmah očekivati“, poručio je biskup pozivajući vjernike da ne zanemare svoju kršćansku odgovornost koju svatko ima prema svojoj službi i poslanju. Podsjetivši na naviješteno evanđelje o poslanju sedamdestdvojice učenika kazao je kako se samo poput učenika može ići dalje nastavljajući Isusov hod s pogledom vjere i Kristovim pogledom koji nas pozivaju na ljubav i svjedočenje, na duhovnu obnovu kojoj je izvor u iskrenom susretu s Kristom i ljudima.“


Na kraju homilije biskup je sva nastojanja preporučio zagovoru zaštitnika Požeške biskupije svetoga Lovre te bl. Alojzija Stepinca i današnjih slavljenika svetih Ćirila i Metoda kao i zaštitnice Katedrale sv. Terezije te je zaključio njezinim riječima: „Budemo li motrili Isusov život, nećemo naći boljeg i savršenijeg primjera za nasljedovanje jer ovim se putem ide sigurno i do vječnosti, danas i uvijeke! Amen!“


Pri svršetku svete pričesti svi su sudionici, predvođeni biskupom, uputili molitvu za Požešku biskupiju. Biskup je potom zahvalio svima za sudjelovanje preporučivši da mole za sve koji su u potrebi, osobito ovih dana za nastradale u nevremenu, kao i za potrebe Crkve i biskupa u miru Antuna. Na sve prisutne zazvao je Božji blagoslov.
Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo