Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Plodonosna Sjednica Savjeta za Slavoniju u Jakšiću: Uručena Odluka o financiranju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: D. Krstanović / PSŽ
FOTO: Ante Krstanović

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: D. Krstanović / PSŽ
FOTO: Ante Krstanović

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Jakšiću je predsjedao sedamnaestom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, uoči koje je uručena vrijedna Odluka o financiranju za projekt Požeško-slavonske županije.


Domaćini sjednice bili su načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je istaknula kako je više nego vidljivo da je Savjet prije sedam godina u fokus stavio prostor Slavonije, Baranje i Srijema.


- Kroz osnivanje Savjeta postigli smo vidljivost Slavonije kao prostora iznimnog potencijala, a postavljeni su i jasni temelji za razvoj gospodarstva i industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske. U tom smislu riječi zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na podršci i potpori u svim projektima, kao i na pomoći u nepogodama koje su nas pogađale u posljednjim godinama i 2021. i 2023. godine, a nažalost i neki dan. Snažna podrška Vlade, smjer, cilj i politike koje se provode ulijevaju osjećaj sigurnosti građanima moje županije i unatoč svim izazovima u godinama iza nas, građani su na proteklim izborima svoje povjerenje ponovno ukazali Vladi na čelu s Andrejom Plenkovićem. Dokaz je to ispravnih politika koje smo vodili i na lokalnoj i regionalnoj razini, a u skladu s politikom Vlade Republike Hrvatske – rekla je Jozić.


Istaknula je i neke od projekata koji su planirani u idućem periodu stavivši naglasak na one koji se tiču prometne povezanosti, od izgradnje brze ceste od Požege do autoceste A3 za što je u tijeku postupak javne nabave, povezivanje zapadnog dijela županije s autocestom, kao i Požege s Našicama, do obnove pruge od Čaglina do Našica, a govorila je i o projektu Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi.
Upravo je za projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi, koji je krajem 2023. godine prijavljen na poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uoči sjednice uručena Odluka o financiranju.


- Projekt koji će značajno utjecati na poljoprivrednu proizvodnju u Slavoniji je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi, vrijedan 15 milijuna eura, a za koji mi je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Josip Dabro, uručio Odluku o financiranju. Hvala ministarstvu i Vladi, a ovom prilikom želim se zahvaliti i ministrici Vučković koja je bila snažna podrška ovom projektu. Rečeno je kako se na području Požeško-slavonske županije provode projekti vrijedni 250 milijuna eura, a kada dodamo 10 milijuna eura odobrenih za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi, izgradnju Centra za starije osobe u Jakšiću u vrijednosti 4 milijuna eura koji je najavio ministar Piletić i projekt o kojemu se danas isto tako puno govorilo, projekt brze ceste od Požege do autoceste, sigurna sam da ćemo na idućoj sjednici Savjeta govoriti o 400 milijuna eura vrijednim projektima koji se provode na području Požeško-slavonske županije – rekla je Jozić.


Na sjednici je predstavljena razvojna tranzicija Slavonije, Baranje i Srijema, ulaganja u poljoprivredu na području Slavonije, Baranje i Srijema, informacije o ulaganju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u regionalni razvoj Slavonije, Baranje i Srijema te ulaganja u socijalnu politiku Slavonije, Baranje i Srijema.


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rezimirao je dosadašnje efekte projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kazavši da je u sedam godina kroz njega uloženo tri milijarde eura.
Rekapitulirajući dosadašnja ulaganja u svaku od pet slavonskih županija, premijer Plenković izvijestio je da je u projekte u Osječko-baranjskoj županiji uloženo milijardu i 50 milijuna eura, u Vukovarsko-srijemskoj 642 milijuna eura, u Brodsko-posavskoj 344 milijuna eura, u Virovitičko-podravskoj 321 milijuna eura te u Požeško-slavonskoj 250 milijuna eura. Uz to, kroz zajedničke projekte koji idu kroz više županija, uloženo je dodatnih 310 milijuna eura.


- Kao što i mi kao država lovimo korak s onima koji su razvijeniji i napredniji u Europskoj uniji, tako se kroz ovo prioritetno ispunjavanje velikih investicija u slavonske županije nastoji učiniti taj iskorak da ih što više dižemo u pogledu razvijenosti - naglasio je premijer Plenković u Jakšiću.
Dodao je kako će Vlada Republike Hrvatske i kroz svoj treći mandat jednako važnim držati do potreba Slavonije, Baranje i Srijema, uz druge krajeve Hrvatske kojima je potrebna dodatna angažiranost, istaknuvši ciljeve u obrazovanju da sva djeca u Hrvatskoj do 2027. godine imaju jednosmjensku nastavu u osnovnim školama te da do 2030. svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću.


- Projekt Slavonija, Baranja i Srijem zaista je emancipirao sve ovo što radimo i zato su ovi tradicionalni susreti, kao mogućnost da izravno razmijenimo mišljenja za ono što radimo dobro i ono što možemo popraviti, nešto što Vlada itekako cijeni - rekao je premijer.

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo