Među 367 prosvjetara na razini cijele Hrvatske njih sedam je iz Požege: Bit će promaknuti u savjetnike odnosno mentore

Autor: DK

Sedmero požeških prosvjetnih radnika zaposlenih u školama na području grada, krajem siječnja biti će među onim najboljima u obrazovnom sustavu iz cijele Hrvatske.

Profesorica hrvatskog jezika Osnovne škole „Antuna Kanižlića”, Valentina Čurčić 31.siječnja 2020. godine među 367 kolega iz cijele Hrvatske bit će promovirana u učitelja savjetnika. Profesorica engleskog jezika Osnovne škole “Dobriše Cesarića” Sandra Halt Ćuže, na istoj će svečanosti biti promovirana u učitelja mentora. Ivana Jukić Matijević, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi “Julija Kempfa” biti će promovirana u učitelja savjetnika, a njena kolegica Marija Rabić, također učiteljica razredne nastave kojom radi na istoj školi bit će promovirana u učitelja mentora. Profesorica engleskog jezika Dunja Šaro Vojvodić, koja radi u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi biti će promovirana zadnjeg dana u mjesecu siječnju ove godine u učitelja savjetnika.

Za profesora mentora bit će promovirana profesorica matematike u Tehničkoj školi Požega Marija Bošnjak dok će profesorica engleskog jezika u požeškoj Ekonomskoj školi Jelena Kovačević biti promovirana u profesora savjetnika.

-Svečanom promocijom Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja žele nagraditi najbolje u sustavu, one koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini. – poručili su iz Agencije.

Kako piše srednja.hr, prema Pravilniku o napredovanju odgojno-obrazovnih djelatnika, u zvanje mentora mogu napredovati odgojno-obrazovni radnici koji u školama obavljaju poslove učitelja, nastavnika, odgajatelja, ravnatelja ili stručnog suradnika najmanje pet godina. Uvjet je i položen stručni ispit re kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje sto sati u posljednjih pet godina.

Zvanje savjetnika viša je razina i u nju se biraju već spomenuti odgojno-obrazovni radnici čije je radno iskustvo najmanje deset godina, a prethodno su proveli pet godina u zvanju mentora. Također moraju imati položen stručni ispit te kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 150 sati u posljednjih pet godina.

Uz to, za izbor u ova znanja vrednuju se aktivnosti nastavnika, primjerice, organizacija natjecanja, mentorstvo učenicima i studentima, sudjelovanja i održavanja predavanja i raznih radionica, rada u stručnim vijećima, objavljivanja stručnih radova te rada na unaprjeđenju škole i samog obrazovnog sustava. U oba zvanja nastavnici se biraju na pet godina. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, istovremeno se povećavaju i njihove obaveze, pa će im tako dio radnog vremena od sada odlaziti za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Foto: Ilustracija

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: