Maturanti cijele generacije strojarske struke nekadašnje požeške Škole učenika u privredi našli se zajedno nakon pola stoljeća

Autor: DK

Na inicijativu Mate Novinca i Martina Kaprela jučer se u Požegi okupila jedna zanimljiva generacija nekadašnjih polaznika ovdašnje Škole učenika u privredi, kako se tada zvala, a diplomirali su u školskoj godini 1968./69. Dakle prošlo je pola stoljeća od njihove mature, a do sada se nikada nisu našli zajedno. Pristigli su naravno najviše iz požeškog kraja, no bilo ih je iz Orahovice, Zdenaca, Čačinaca i drugih mjesta.

Iz te cijele generacije okupilo ih se više od 20, a posebne pozdrave uputila im je nekadašnja profesorica Jasna Pečur. Riječ  je o učenicima strojarske struke i to za zanimanja tokar, kovač, vodoinstalater, strojobravar, građevinski limar i slična.

Sada su svi u mirovini, a većina ih ima više od 40 godina radnog staža. Nažalost pet ih nije više među živima.

-Bila je to uspješna generacija sa većim brojem poduzetnika, obrtnika, trgovaca i cijenjenih djelatnika u niz poduzeća – kazao nam je Martin Kaprel i dodao da svi imaju u obiteljima dosta nasljednika tj. djece koji su također uspješni u poslu i završili su mnoge škole i studije.

Zanimljivo je da je ta generacija prilikom polaska prvog razreda  imala pet razrednih odjeljenja, školovanje im je trajalo tri godine sa dosta praktične nastave, a  na kraju ih je maturiralo svega tri razreda!

Zvali su ih biciklistima jer u to vrijeme nije bilo mnogo javnog prijevoza pa su dolazili u školu iz Oblakovca, Tominovca, Kaptola i drugih mjesta vozeći se na biciklima.

Među njima je bilo i sportaša kao što je poznati nogometaš Stevo Radišić, njihov školski kolega Čatlaić je radni vijek proveo u Njemačkoj, Antun Tona Knajs je poznati dugogodišnji vatrogasac požeškog kraja, Drago Subotić i Antun Salak su umirovljeni poduzetnici itd.   

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: