Zid kroz pogodovanje, ali na štetu mještana i grada!?

Autor: D.K.

NOVI MIHALJEVCI – Zid izgrađen protekle jeseni između mjesnog doma i susjednog dvorišta još uvijek je tema čestih razgovora među mještanima ovog prigradskog naselja. Tvrde da je ranije uz mjesni dom bilo mnogo više mjesta za parkiranje i da je zemljište u vlasništvu grada, koje pripada parceli na kojoj je izgrađen dom, ranije bilo veće, nego što je sada tj. nakon izgradnje zida. Tako je za mještane kada se tu organiziraju različite obiteljske svečanosti ili zabavne večeri manje prostora za njihova vozila.

Vezano za navedeno tražili smo u nekoliko navrata od grada Požege odgovor i pojašnjenje o čemu se tu točno radi i što je prava istina. Odugovlačenje sa davanjem odgovora i dobivanjem takvog u toj formi da se ništa decidirano ne navodi unatoč našim jasnim pitanjima daje nam za pravo sumnjati da se tu prema svemu sudeći radi o nekakvoj “nedozvoljenoj raboti”.

Kako su nam rekli mještani Novih Mihaljevaca izgradnja zida navodno je grad stajala više od 30 tisuća kuna, a nije im jasno tko je donio odluku o promjeni međe između tih parcela i da li je grad pripojio i prodao uski dio svoje parcele proširujući tako dvorište susjedu i ulaz u dvorište, te naravno koliko je od te prodaje uprihodovao novca u svoj proračun.

– Investitor gradnje ogradnog zida bio je Grad Požega. Zid je izgrađen na gradskom zemljištu, a  pitanje promjene međe moguće je riješiti temeljem dokumenta prostornog uređenja ili sudskim putem, a ne na temelju odluke. Nakon okončanja postupka iz prethodnog stavka regulirat će se odnosi između Grada Požege i vlasnika susjedne parcele. Zid je izgrađen na način da na parceli u vlasništvu Grada Požege nije onemogućeno parkiranje potrebnog broja vozila, a susjednoj parceli nije uskraćen pristup koji je korišten po istoj trasi dugi niz godina, ( dosjelost i sl.)  uz suglasnost Mjesnog odbora Novi Mihaljevci. Investitor izgradnje zida bio je Grad Požega. Vrijednost investicije je 36.643,20 + PDV. Radovi su plaćeni sredstvima proračuna Grada Požege – stoji u odgovoru kojeg smo, nakon duže od uobičajenog vremena čekanja, primili od grada Požege.

Imajući u vidu da tu ima i rodbinskih veza između političkih struktura sela i susjeda neki sumnjaju i na pogodovanje. Dakako ključno je i pitanje ima li grad od svega toga štete jer sumnje postoje, pa navodno i kaznena prijava protiv odgovornih.

I dalje ostaje nejasno iz odgovora kojeg smo primili da li je ili nije riješena promjena međe. Zid je sagrađen navodno na gradskom zemljištu, a iz grada tvrde kako će se nakon “okončanja postupka” regulirati odnosi između grada Požege i vlasnika susjedne parcele! Iz svega proizlazi da je nešto napravljeno, a da će se tek naknadno rješavati papirologija i vlasnički odnosi. Da li je to možda neka nova praksa i modalitet po kojem se može raditi ostaje da prosude one institucije koje su za to zadužene, policija, DORH, građevinska inspekcija i dr.

 

 

Više iz kategorije