Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

ŽENE BEZ MUŽEVA: Petina žitelja Požeške županije su udovice, veliki postotak ih je u gradu Požegi, a manji općini Kaptol

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Ilustracija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | ŽENE BEZ MUŽEVA: Petina žitelja Požeške županije su udovice, veliki postotak ih je u gradu Požegi, a manji općini Kaptol Požega.eu | ŽENE BEZ MUŽEVA: Petina žitelja Požeške županije su udovice, veliki postotak ih je u gradu Požegi, a manji općini Kaptol

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Ilustracija

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Zasigurno je svakome čovjeku jedan od najtežih životnih događaja tijekom života smrt supružnika. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine bilo čak 365,7 tisuća udovica i udovaca. Riječ je o 11 posto stanovništva u dobi 15 i više godina ili 9,4 posto od ukupnog stanovništva Hrvatske. Zbog tih pokazatelja slobodno se može reći da je svaka deseta osoba u našoj zemlji doživjela gubitak supružnika, pri čemu žene njih 307,7 tisuća peterostruko više nego muškarci kojih je bez supruga ostalo ukupno gotovo 58 tisuća.
Žene u dobi 15 i više godina, tj. one koje ima zakonsko bračno stanje u gotovo 18 posto slučajeva su udovice. Najviše ih je u Ličko-senjskoj županiji gdje čine 22,4 posto stanovništva, a najmanje u Gradu Zagrebu -14,6 posto. U Požeško-slavonskoj županiji ih je 20,5 posto što je petina ukupnog pučanstva 2021. godine.
Gledajući po gradovima i općinama, najviše udovica ima Grad Pakrac i to gotovo četvrtinu svog stanovništva, točnije 24,2 posto, a Općina Kaptol najmanje i to 17 postotaka. Njihov udio na području grada Požega 18,7 posto čime je požeški kraj u sredini ovih pokazatelja.
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo