Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Završen projekt Mali dom kulture: “Zajedništvom možemo pomicati planine”

PRIJE 2 GODINE
TEKST: pleternica.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Završen projekt Mali dom kulture: “Zajedništvom možemo pomicati planine” Požega.eu | Završen projekt Mali dom kulture: “Zajedništvom možemo pomicati planine”

PRIJE 2 GODINE
TEKST: pleternica.hr

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Osim što je „Mali dom kulture“ naziv projekta ime je to i objekta u Resniku koji je u sklopu projekta prenamijenjen u prostor u kojemu se održavaju aktivnosti koje doprinose razvoju društveno-kulturnog života.

Mali dom kulture naziv je projekta koji se protekle dvije godine provodio na području Grada Pleternice, točnije naselju Resnik gdje je i održana njegova završna konferencija.

Vrijednost projekta, čiji je nositelj KUD Svilenka iz Buka je nešto više od 750 tisuća kuna te je trajao 24 mjeseca. Cijeli projekt je financiran u 100-postotnom iznosu i to 15 posto iz proračuna Republike Hrvatske te 85 posto iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.



Osim što je „Mali dom kulture“ naziv projekta ime je to i objekta u Resniku koji je u sklopu projekta prenamijenjen u prostor u kojemu se održavaju aktivnosti koje doprinose razvoju društveno-kulturnog života.

– Brojni su rezultati proizašli iz ovog projekta. Tako su potpisana 2 ugovora o radu, zaposlene dvije osobe na 24 mjeseca, potpisano 6 ugovora o djelu s izvoditeljima aktivnosti. Provedena 24 sastanka projektnog projektnoga tima. Ukupno su provedene 192 folklorne aktivnosti, 96 dramsko-amaterskih aktivnosti te 48 aktivnosti psihološkog osnaživanja. Izrađen je program rada i financiranja nakon završetka projekta. Provedena je radionica na kojoj je održana grupna rasprava na temu poticanja dijaloga o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici. Dijalog je obuhvatio teme kao što su EU projekti u ruralnim sredinama te održivost civilnog društva. Isto tako jako zanimljiva radionica bila je i ona o gajdama gdje su ciljna skupina i dionici projekta imali priliku naučiti više o osnovnim tehnikama sviranja gajdi i uživati u izvedbi. Održano je 8 okruglih stolova tijekom trajanja projekta te edukacija na temu osnaživanja kapaciteta OCD-a – podrobno je pojasnila Branka Leist, predsjednica KUD-a Svilenka na završnog konferenciji održanoj upravo u prostorima Malog doma kulture.



Navodi i kako sve navedeno dokazuje da je projekt tokom protekle dvije godine uistinu potaknuo aktivno sudjelovanje i razvoj društveno-kulturnog života u ruralnoj sredini te da nositelj kulturne baštine kao što je KUD može ponuditi brojne mogućnosti obrazovanja i prilika za suradnju koja promiče dijalog između različitih generacija.

Grad Pleternica je na mnogim projektima partner pa tako i na ovom.

– Ponosni smo na sudjelovanje kao partner u projektu Mali dom kulture. Upravo ovaj projekt dokazuje kako i male sredine mogu provoditi velike europske projekte te njima povezati stanovnike svojih naselja. Zajedničkim snagama svladali smo prepreke, izazove i nepredviđene situacije te dokazali kako zajedništvom možemo pomicati planine – istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.









Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.