Vrhunac gripe: Čekaonice i odjeli puni bolesnika, posjete i dalje zabranjene

Autor: DK

Krajem siječnja smo pisali o početku vrhunca gripe na području Požeštine i velikom broju onih koji su došli zatražiti liječničku pomoć u požešku bolnicu, u kojoj su oni teže oboljeli i zadržani. Sada slobodno možemo reći da je vrhunac gripe i još veći broj teško oboljelih koji su zadržani na bolničkom liječenju. Liječničko osoblje neumorno bdije nad svakim pacijentom koji je došao zatražiti pomoći, ali ima pravo i negodovati jer mnogi nisu prihvatili savjete i ne pridržavaju se uputa koje se daju.

U našim razgovorima prim.mr.sc. Zdravka Andrića, voditelja Odjela za infektivne bolesti u požeškoj bolnici neumorno naglašava kako je gripa jako teška bolest i da to mnogi ne shvaćaju, ali kad se zakomplicira onda za neke bude i kasno, posebno za one koji su u starijoj životnoj dobi.

Kako na Odjelu za hitnu medicinu u požeškoj bolnici tako i na drugim odjelima, za infektivne i internističke bolesti hodnici su doslovce puni oboljelih koji čekaju na specijalističke preglede. Doznajemo i da je manjak bolničkih kreveta na odjelima te da ima i onih koji su na Odjelu intenzivne njege zbog teže oboljelosti.


prim.mr.sc. Zdravka Andrića, voditelja Odjela za infektivne bolesti

Prema riječima prim.mr.sc. Zdravka Andrića, voditelja Odjela za infektivne bolesti u požeškoj bolnici očekuje se stabilizacija stanja s oboljelima od gripe u narednih desetak dana ali do tada svi trebaj biti na povećanom oprezu te da oni pacijenti koji imaju kroničnu bolest mogu očekivati da će se kod njih gripa razvijati brže i da će se stvarati određene komplikacije.

Takvi bolesnici trebaju prva dva tri dana ležati, a ako se stanje pogorša trebaju se javiti liječniku posebice ako počnu osjećati probadanje u prsima i imaju otežano disanje. Oni mlađi, od 20 do 30 godina koje nisu opterećeni kroničnim bolestima, manje više prebole gripu bez većih komplikacija. Starije osobe koje se godinama liječe zbog povećanog tlaka, srčane i šećerne bolesti ili maligne bolesti trebaju razmisliti i pitati zbog čega se nisu cijepili, a trebali su.

Jedan od zadnjih slučajeva što može biti i primjer svemu rečenom je prijem oboljele starice, koja ima više od 90 godina, radi gripe. Kada su liječnici pitali njene najbliže je li baka cijepljena odgovor je bio da nije. Zbog čega nije? Na to nije bilo odgovora.

Određeni boj pacijenata lakše oboljelih liječen je ambulantno i u Dnevnoj bolnici zbog pomanjkanja broja kreveta, a svi su oni dobili upute da ako im se stanje pogorša da se odmah jave u bolnicu.

Oni koji su oboljeli od gripe trebaju mirovati, uzimati puno tekućine i lijekove za sniženje temperature…. stalne su to preporuke liječnika koje ne dopiru do onih koji bi to trebali čuti. U bolnicu ne treba dolaziti bizarnog razloga jer tek se onda može doći do zaraze virusom gripe dobivenog od drugih pacijenata koji su stvarno bolesni.

Prim Andrić i dalje naglašava da se svakako treba cijepiti protiv gripe što je i on osobno učinio kao i njegove kolege i drugo medicinsko osoblje u požeškoj bolnici.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: