“Vlak je uvijek brži”: Preventivno-edukativnu akcija kojom se upozorava na posljedice neodgovornog ponašanja na željezničko-cestovnim prijelazima /FOTO/

Autor: DK

Preventivno-edukativnu akciju “Vlak je uvijek brži” uz grad Požegu i Auto moto klub Požegu te HŽ infrastrukturu provodili su djelatnici Policijske postaje Požega. Akcija ima za cilj podizanje razine svijesti sudionika u prometu, posebice o opasnostima prilikom prelaženja preko željezničke pruge.

Hrvatske željeznice više od 20 godina sudjeluju u provedbi takvih i sličnih akcija, a svrha ove kampanje “Vlak je uvijek brži” je osvijestiti ne samo vozače već i pješake i bicikliste te ih upozoriti da su nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima u 98 posto slučajeva posljedica njihovog neodgovornog ponašanja te zanemarivanja i nepoštivanja prometnih znakova i prometne signalizacije.

-Na prugama u Republici Hrvatskoj ima 1.512 željezničko-cestovnih prijelaza i svi su osigurani sukladno zakonskim propisima. Međutim, niti jedna razina osiguranja nije dovoljna ako sudionici u prometu ne poštuju prometna pravila i signalizaciju – rekla je Vlatka Škorić, suradnica za korporativne komunikacije u HŽ Infrastrukturi, nastavljajući kako je u zadnjih pet godina na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Požeško-slavonske županijezabilježeno 10 nesreća s dvoje ozlijeđenih, te 48 lomova polubranika.

-U tom razdoblju, nasreću, nije bilo stradalih – dodala je Vlatka Škorić.

Podršku u provedbi preventivno-edukativne akcije dao je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

-Grad Požega podržava sve akcije koje idu u smjeru edukacije, prevencije, ali podržava i sve aktivnosti koje rezultiraju kvalitetnijim osiguravanjem i označavanjem pružnih prijelaza kako bi oni bili što vidljiviji i sigurniji za naše građane, sudionike u prometu. S Hrvatskim željeznicama imamo dobru suradnju i nadamo se kako ćemo zajedničkim snagama pa i ovakvim preventivnim akcijama pokazati i usmjeriti naše sugrađane na oprez, jer pružni prijelazi su za neoprezne vrlo opasni prijelazi – rekao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Prilikom provedbe akcije vozačima, motoristima, biciklistima i pješacima uručivani su bili edukativni materijali.

Foto: D. Krstanović [FGAL id=257829]

Više iz kategorije