“Vinski kardinal” Vladimir Bauer dokazao se humanom gestom pomažući kupovinu tambure učeniku i dajući potporu slabovidnima

Autor: D.K.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo grada Požege Vladimir Bauer odlučio je od dobivenog novčanog iznosa tog visokog priznanja pomoći kupovinu tambure brač Leonu Grgiću, učeniku požeške Glazbene škole, te dati potporu za rad Udruge slabovidnih osoba.

Umirovljenom dugogodišnjem požeškom obrtniku, poznatom kao vinski biskup, a kasnije vinski kardinal pri obredima Krštenja mošta širom naše zemlje, ali i izvan nje, Vladimiru Baueru je nagrada trebala biti uručena na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Požege 12. ožujka, no nažalost, ona je zbog pojave pandemije odgođena. To će biti učinjeno prvom prilikom kada za to budu stvoreni odgovarajući uvjeti.

U obrazloženju nagrade između ostalog je navedeno da će se Nagrada za životno djelo dodijeliti Vladimiru Baueru, uspješnom požeškom obrtniku koji je vlastiti trud i organizacijske sposobnosti podredio promoviranju običaja Grgureva kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra RH, a time i same Požege. Vladimir Bauer kao vinski kardinal koji više od četrdeset godina promovira kulturu i običaj pijenja vina.

Požežani ga znaju kao uspješnog obrtnika, ali je diljem Hrvatske poznatiji kao vinski kardinal. Trenutno je i vinski kum požeške Udruge voćara, vinogradara i vinara „Stjepan Koydl“ čije je i osnivač. Poznat je i kao vrstan pjevač pjesama u kojima dolazi do izražaja izuzetna boja njegovog baritona.

Vladimir Bauer je duže u mirovini, a prošle godine je prodao vinograd i klijet na Velikom kamenu iznad Požege. Do pojave opakog virusa bio je vrlo aktivan pomažući kolegama vinogradarima u rezidbi vinograda, obilaskom i kontrolom podruma članova Udruge kao vinski kum, a sada je poput svih nas u izolaciji što dosta teško podnosi.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88