VINOGRADAR DINKO VOJAK IZ POŽEGE: Uz ekološku gnoidbu, tanjuranje i valjanje zbog obima posla počeo i rezidbu graševine /FOTO/

Autor: D.K.

Požežanin Dinko Vojak je kao i svi vinogradari po cijeli dan u vinogradu. Pokušava iskoristiti povoljne vremenske prilike neobične za ovo doba godine i napraviti što više posla. Vinogradari  na nekoliko lokacija. Osim na Sokolovcu iznad Požege i Dragi kod Velike, vinograde ima i na Škomiću pokraj sela Toranj. Tu je čak 24 tisuće čokota.

Na Škomiću je pri kraju unošenje deponatorom organskog ekološkog gnojiva. Na taj način hranjiva su položena neposredno uz korjen i vrlo brzo dostupna lozi. Nakon gnojidbe slijedi tanjuranje i valjanje čime će se obilje vlage u zimskom i proljetnom periodu usmjeriti u dublje slojeve tla koju će loza koristiti u sušnom ljetnom periodu. Osim toga ravnaju se neravnine nakon deponiranja gnojiva.

S rezidbom u najzastupljenijoj sorti graševine Vojak je započeo nešto ranije nego obično. Na to je prinuđen zbog velikog obima posla jer se ukupno mora orezati više od 30 tisuća čokota. S rezidbom crnih sorti će pričekati jer je iskustvo pokazalo da su kasnije orezane loze otpornije na virusne i gljivične bolesti. Ovaj vinogradar vjeruje da će uz pomoć obitelji sve uspješno na vrijeme završiti.

Foto: D. Mirković [FAG id=269184]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek