Vinari kutjevačkog, požeškog i pleterničkog vinogorja pozdravljaju mjere za poboljšanje poslovanja u otežanim uvjetima

Autor: Jelenko Topić

Od 8. ovog mjeseca traje javna rasprava o mjerama za sanaciju stanja u vinarstvu koje će se pozitivno odraziti i na vinare s područja Požeštine. Oni su dobro primili ove poteze što će im zasigurno olakšati poslovanje u vremenu nakon pandemije koronavirusa. Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje na temu izmjena i dopuna programa pomoći sektoru vina za razdoblje do 2023. godine.

-S obzirom na velike poremećaje na tržištu uzrokovane pandemijom  COVID-19, a posebno pad potrošnje vina uslijed zatvaranja tržišta turizma i ugostiteljstva, potrošnja vina je u znatnom padu. Stoga je ograničenje potražnje nužno određenim mjerama smanjiti raspoloživu ponudu vina na tržištu u cilju osiguranja stabilnosti tržišta i cijena te sprječavanja stvaranja zaliha – tumače u ministarstvu.

Europska komisija je zbog tržišnog poremećaja usvojila mjere pomoći proizvođačima vina zbog pandemije bolesti COVID-19 donošenjem novih uredbi. Tako je omogućeno uvođenje interventnih mjera u vidu povećanja intenziteta potpore u mjerama ulaganja s 50 na 60 posto, te restrukturiranje i konverzija vinograda sa 70 na 80 postotaka. Uz to uvode se dvije nove krizne mjere i to destilacija vina u kriznim slučajevima, te potpora za krizno skladištenje vina.

Uvođenje nove mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima u kojoj je moguće odobravanjem potpore proizvođaču vina za isporučeno vino na destilaciju odobrenom destilateru. Kvota vina za destilaciju za koju će se dodijeliti potpora je 6,5 milijuna litara, uz ukupan iznos potpore za mjeru u iznosu 38, 3 milijuna kuna. Potporu bi ostvario proizvođač vina za prodano i isporučeno vino destilateru, u iznosu od pet kuna po litri vina i nadoknadili bi se troškovi transporta vina do destilatera. Time su korisnici mjere: proizvođači vina upisani u Vinogradarski registar koji su prijavili stanje zaliha vina na dan 31. srpnja 2019 godine i koji su tijekom 2019 godine stavljali vino na tržište.

Uvođenje potpora za krizno skladištenje vina kojom se proizvođača vina stimulira dajući mu pomoć da svoje zalihe vina ne stavlja na tržište određeno vrijeme čime se smanjuje ponuda i održava cijena. Kvota vina za skladištenje za koju će se dodijeliti potpora je 2,77 milijuna litara, a ukupan iznos potpore je 5 milijuna kuna. Potporu bi ostvario proizvođač vina za vino predano na skladištenje u iznosu od 0,6 kn/litri za 30 dan skladištenja. Time su korisnici mjere proizvođači vina upisani u Vinogradarski registar koji su prijavili stanje zaliha vina na dan 31. srpnja 2019 godine i proizvođači vina koji su tijekom 2019 godine stavljali vino na tržište što dokazuju odgovarajućim rješenjem.

Izmjenama se predviđaju i druge tehničke mjere vezne uz provedbu postojećih projekta, a koje bi korisnicima trebale olakšati uvjete provedbe i završetak odobrenih projekata, a u skladu s uvjetima koji su predviđeni uredbama EU.

Ovo su izvanredne mjere, a prijedlog izmjena i dopuna Nacionalnog programa pomoći sektoru vina poslan je regionalnim organizacijama vinara u žurnu proceduru na mišljenje te je sveobuhvatno dogovoreno s udrugama proizvođača vina čiji su prijedlozi uneseni u nacrt tog prijedloga. Vinari kutjevačkog, požeškog i pleterničkog kraja s kojima smo razgovarali pozdravili su ove poteze smatrajući da će tako prebroditi sadašnje teškoće u poslovanju.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88