Uz šest desetljeća rada Udruge računovođa i financijskih radnika objavljena monografija i dodijeljena priznanja zaslužnima /FOTOGALERIJA/

POŽEGA / VETOVO- Osnovani daleke 1958. godine, kao strukovno društvo, Udruga računovođa i financijskih djelatnika Požega obilježila je 60 godina postojanja i rada. Redovna Izborna i Svečana skupština održane su u Restoranu Schon blick u Vetovu, u nazočnosti članova i brojnih gostiju, predstavnika srodnih udruga iz cijele zemlje, te političkih i društvenih djelatnika, kao i čelnika lokalne samouprave ovog kraja.

Predsjednica Udruge Sunčica Bajić uz izvješće o radu u protekloj godini, posebno se osvrnula na kapitalno djelo, koje su uz velike napore uspjeli izdati, a to je monografija uz 60 godina djelovanja društva. Iako je bilo puno, kako kaže neprospavanih noći, puno rada i odustajanja, uz podršku svojih najbližih suradnika uspjeli su. Svoju zahvalnost iskazala je stoga Ivanu Čolaku, koji je sakupljao i sačuvao svu dokumentaciju od davnih godina do sada, Vesni Matoković koja je dala uvodni dio i povijest Požeštine za knjigu, Branki Soudek koja je cijelo vrijeme davala podršku i nudila rješenja, Agenciji za izdavaštvo Kruna i Lani Protić Malbašić koja je sve zahtjeve pretočila u grafička rješenja i oblikovala knjigu, te Marinku Babiću koji je uvijek podizao moral i vukao nastavak rada.

– Dok smo stvarali ovu knjigu došla sam i do brojnih podataka za koje prije nisam ni znala kao napr. da je udruga kod osnivanja imala 29 članova, a 1986. godine čak 800 članova, a imala je razdoblja kada su veliki broj članova činile fizičke osobe, ali i pravne osobe i institucije – istakla je S. Bajić i dodala da je krajem pedesetih godina u 115 privrednih organizacija radilo 397 financijskih i računovodstvenih radnika, no samo jedan s visokom stručnom spremom, 7 sa višom stručnom spremom, 103 sa SSS, 123 NSS, a 63 s osnovnom školom. To je bilo razdoblje kada su se ustrojavala formalnija obrazovanja za usavršavanje računovodstvenih djelatnika, osnovana je 1956. godine i Ekonomska škola u Požegi, koja je do 1988. godine educirala 2100 računovodstvenih djelatnika. Prva visoko školska ustanova 1961. Godine je Centar za ekonomski studij, na kojemu se stjecali i visoki stupanjevi tog obrazovanja.

-Na razvoj ekonomske struke bilo je više ključnih promjena i zakonskih procesa koji su utjecali na računovodstvo, do konačne promjene ulaskom u EU, kada su preuzeti međunarodni standardi u struci – iznijela je predsjednica Sunčica Bajić. Monografiju je grafički obradila i tiskala Agencija za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege u nakladi od 200 primjeraka.

– Danas kada se rade veliki projekti i povlačimo velika sredstva iz EU fondova i ministarstava,sve to bilo bi nemoguće bez financijskog planiranja,praćenja i obračuna. Upravo za to važni su nam financijski stručnjaci, koji zajedno sa nama u regionalnoj i lokalnoj samoupravi, pomažu u gradnji bolje države. Ovim projektima bržeg razvoja zaustavit ćemo i iseljavanje iz  Slavonije, te učiniti je bogatom regijom u kojoj će svatko poželjeti živjeti – istakao je župan Alojz Tomašević pohvalivši rad ove Udruge.

Udruga računovođa i financijskih djelatnika zahvalila se prigodnim zahvalnicima svima koji su kroz godine pomagali rad društva, brojnim sponzorima i pokroviteljima njihovih aktivnosti, svim dosadašnjim predsjednicima udruge, te sadašnjim članovima koji su se posebno istakli i dali svoj doprinos boljem radu. Nagrađeni su i najuspješniji učenici Ekonomske škole koji su osvajali najbolja mjesta na državnim natjecanjima, prijašnjih godina, koji danas već rade ili su na studiju, a za 3.  mjesto 2018. godine na Državnom natjecanju nagrađena je učenica Ana Svoboda. 

Posebno su se zahvalili donatorima koji su omogućili svečanost obilježavanja 60. godišnjice i izdavanje monografije.

Foto: D. Mirković 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment