Unatoč malom općinskom proračunu Čaglina izvode se značajni infrastrukturni radovi (FOTO)

Autor: DK

ČAGLIN – Unatoč malom izvornom proračunu, općina Čaglin i načelnik Dalibor Bardač kontinuirano rade na poboljšanju kvalitete života tamošnjeg stanovništva. Lobiranjem općinskog načelnika Bardača i zamjenika požeško-slavonskog župana Željka Jakopovića koji je i tamošnji općinski vijećnik dogovaraju se i ugovaraju značajni radovi od kojih su već neki i dovršeni poput uređenja korita potoka u Migalovcima kod Čaglina, u duljini od 700 metara i dr.

Dionica korita vodotoka nije bila u stanju prihvatiti i propustiti veće vodne valove koji su se pojavili u 2010. i 2014. godini zbog čega je, podsjetimo, dolazilo do prelijevanja vode preko ceste koja se mještanima slijevala u dvorišta i plavila kuće.

-Izvedenim radovima je povećan protočni profil i nadvišene niže obale vodotoka čime je povećana sigurnost od poplava. Radi se o redovitom održavanju vodenih tokova koje financiraju Hrvatske vode, a vrijednost izvedenih radova je bila 123 tisuće kuna – ističe načelnik čaglinske općine Dalibor Bardač.

Hrvatske vode izvode radove na još dvije lokacije u čaglinskom kraju. U tijeku je tako dogradnja nasute brane akumulacije Londža uz rekonstrukciju pratećih građevina. Riječ je o drugoj fazi radova na akumulaciji koji obuhvaćaju produženje tijela brane u desni bok, oko 40 metara preko stare napuštene ceste Čaglin – Kneževac, izmještanje sigurnosnog preljeva i pripadnog odvodnog kanala na isti bok (sjevernije brane), te oblaganje uzvodnog pokosa brane kamenom oblogom. Vrijednost tih radova je više od 1,7 milijuna kuna. Financiraju ih Hrvatske vode i očekuje se da će biti završeni do kraja studenog.

– Brana Londža je u prvoj etapi funkcionirala kao retencija, odnosno objekt zaštite od poplava, koji je prazan te se samo u slučaju nailaska poplavnog vala punio da bi nizvodno protok sveo na količinu koja odgovara kapacitetu korita vodotoka. Nakon ovih radova postaje akumulacija. To znači da će uzvodno od brane biti stalna količina vode, umjetno jezero, koje će mještani moći koristiti na razne načine kao što su navodnjavanje, rekreacija i turizam, uz zadržanu funkciju obrane od poplave – pojašnjavaju iz Hrvatskih voda.

Do kraja srpnja trebali bi biti završeni radovi u samom središtu Čaglina gdje se, na dionici između betonskog i željezničkog mosta, uz školu i općinsku zgradu, uređuje korito potoka Krajina u dužini od 180 metara. Radovi na uređenju potoka Krajina izvode u sklopu redovnog održavanja, koje financiraju Hrvatske vode, a vrijednost radova iznosi 440 tisuća kuna.

Intenzivno se radi i na kanalizacijskom sustavu koje smo obišli s općinskim načelnikom Bardačem Koji ne krije zadovljstvo vidnim pomacima na uređenju infrastrukture što je između ostalih preduvjeta bitno za bolji standard življenja ali i ostanka stanovnika na tim prostorima.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: