Tri kolinja na jednom mjestu – u istom dvorištu: “Svatko pravi prerađevine prema svojim recepturama” /FOTO/

Autor: D.K.

POTOČANI – Poput većine, tako je i obitelj Vukoje iz Potočana, iskoristila protekli vikend za obavljanje tradicionalnog slavonskog kolinja. Imali su četiri bravca koje su roditelji Marjan i Kata othranili u vlastitom svinjcu tijekom godine.

Kolinje je poseban događaj u ovoj obitelji. Okuplja se rodbina, kumovi, susjedi, prijatelji. Za njihovo kolinje se može reći da je tri u jednom. Naime, jedan bravac je za roditelje, jedan za sina Stipu i snahu Jadranku iz Mihaljevaca i dva za sina Maria i suprugu Biljanu koje žive u susjedstvu roditelja. Svako obrađuje posebno svoje prerađevine, prema svojim recepturama. Nažalost, domaćin Marijan zbog bolesti nije moga pomoći u poslu, dok je prijašnjih godina imao svoje zadatke na kolinju.

Posla je dosta, ali to nije problem za majstore mesare i one koji će to tek postati. Ekipa je uigrana. Muški obaraju, šure i pažunjaju svinje, trančiraju polovice, nadjevaju kobasice, kuline i krvavice, tope mast i peku čvarke. Žene opet rade oko crijeva. Najmlađi, unuke Ivana i Marija brinu oko loženja vatre.

U poslu se posebno ističe srednjoškolac, unuk Luka koji se školuje za budućeg mesara. Snaha Biljana u kuhinji peče jetricu s bijelim lukom, reže prošlogodišnju šunku i kulin za doručak. Popije se i poneka rakijica prije, a vino nakon jela.

Mesa i prerađevina je u izobilju. Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene kare., a nije ne nedostajalo niti pjesme uz vrhunsku graševinu. 

Foto: D. Mirković [FAG id=249584]

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot