Tri kolinja na jednom mjestu – u istom dvorištu: “Svatko pravi prerađevine prema svojim recepturama” /FOTO/

POTOČANI – Poput većine, tako je i obitelj Vukoje iz Potočana, iskoristila protekli vikend za obavljanje tradicionalnog slavonskog kolinja. Imali su četiri bravca koje su roditelji Marjan i Kata othranili u vlastitom svinjcu tijekom godine.

Kolinje je poseban događaj u ovoj obitelji. Okuplja se rodbina, kumovi, susjedi, prijatelji. Za njihovo kolinje se može reći da je tri u jednom. Naime, jedan bravac je za roditelje, jedan za sina Stipu i snahu Jadranku iz Mihaljevaca i dva za sina Maria i suprugu Biljanu koje žive u susjedstvu roditelja. Svako obrađuje posebno svoje prerađevine, prema svojim recepturama. Nažalost, domaćin Marijan zbog bolesti nije moga pomoći u poslu, dok je prijašnjih godina imao svoje zadatke na kolinju.

Posla je dosta, ali to nije problem za majstore mesare i one koji će to tek postati. Ekipa je uigrana. Muški obaraju, šure i pažunjaju svinje, trančiraju polovice, nadjevaju kobasice, kuline i krvavice, tope mast i peku čvarke. Žene opet rade oko crijeva. Najmlađi, unuke Ivana i Marija brinu oko loženja vatre.

U poslu se posebno ističe srednjoškolac, unuk Luka koji se školuje za budućeg mesara. Snaha Biljana u kuhinji peče jetricu s bijelim lukom, reže prošlogodišnju šunku i kulin za doručak. Popije se i poneka rakijica prije, a vino nakon jela.

Mesa i prerađevina je u izobilju. Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene kare., a nije ne nedostajalo niti pjesme uz vrhunsku graševinu. 

Foto: D. Mirković 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment