Trenutak vinske istine Kutjevčana trebao bi biti projekt „Kuća graševine“ u tome gradu

Autor: DK

-Planirana realizacija projekta izgradnje vinske „Kuće graševine“ s muzejom sigurno je dobar znak, te se kao građanin Kutjeva, ali i kao bivši dugogodišnji gradonačelnik iskreno radujem ovom projektu, a to zadovoljstvo, vjerujem, dijeli i većina građana Kutjeva – ističe nam nekadašnji prvi čovjek toga grada Ante Pavković.

Nakon projekta klonske selekcije graševine 2004. godine, čiji su nositelji bili tada općina Kutjevo, Udruga vinara Kutjeva i Agronomski fakultet u Zagrebu, te uređenja  Trga graševine 2005. godine, smatra da bi najavljeni projekt trebao biti kruna vinske priče Kutjeva, te veći ekonomski i turistički pomak toga grada, a to bi istovremeno značilo vraćanje izgubljenih manifestacija te podizanje na višu razinu onih koje su još preostale.

-Sada je na potezu Grad Kutjevo da se što prije riješi prostor tj. lokacija. Nažalost, prvobitna lokacija (preko puta zgrade gradske uprave) više nije aktualna. Razlozi mi nisu potpuno poznati, ali kuloari govore da su se tu umiješali mnogi „sufleri“ koji ni po kojoj osnovi nisu pozvani ni prozvani, a kamoli mjerodavni za rješavanje buduće lokacije. Ovakve pojave nisu rijedak slučaj u našoj sredini. Možda se gradska uprava, u dobroj namjeri, tu malo izgubila, dopustivši malo više prostora (ne)dobronamjernim dušebrižnicima. Osobno bih ponovno pokušao pokrenuti razgovor s drugom stranom tj. vlasnicima nekretnine preko puta zgrade gradske uprave iz više razloga, a ponajprije zbog idealne lokacije i kompletne infrastrukture – nastavlja Pavković. On kao i većina Kutjevčana u ovom projektu vide priliku za značajan razvojni iskorak grada.

-Želim vjerovati da će ovaj projekt biti prilika istinskog zajedništva u daljnjem vrednovanju kutjevačke vinske priče, a konkretno, tu ne bi smjelo biti osobnog ega i sujete. Jednako tako, tu mora biti sva kutjevačka vinska pamet; od onih najvećih, manje velikih, pametnih, manje pametnih, onih koji se „vole“ malo više i malo manje, onih koji nedjeljom piju kavicu kod Cece i onih koji nisu na kavici, onih koji imaju neko političko uvjerenje i oni koji ga nemaju, ili ga na van ne ispoljavaju, da ne nabrajam dalje… Bez toga, projekt će ostati zgrada s interijerom i eksponatima bez „duše“ i neće biti ono što bi trebao. To će biti trenutak naše vinske istine – naglasio je Ante Pavković i dodao da će u protivnom ostati i dalje često izgovarana krilatica kako su „svjetska prijestolnica graševine“. Dodaje da to lijepo zvuči, ali se i pita je li tome doista tako?!

-Struku imamo, kvaliteta je neosporna, ali rezultati su ispod onoga što bi mogli biti, kako za proizvođače tako i za širu zajednicu. Čini mi se kao da nas smeta pogledati kako i što rade druge sredine. Prvenstveno tu mislim na volju i želju da skupimo sve naše (vinske) glave zajedno. Drugo, cijeli projekt mora se temeljiti na održivosti. U tom smislu treba reći što će biti obaveza i pravo svih sudionika grada, udruga, vinara, pojedinaca i ostalih – zaključio je Pavković i dodao da pokušava dokučiti poveznicu da paralelno s ovim projektom idu Muzej bećarca u Pleternici, te Spahijski podrum u Pakracu. Smatra da možda nema nikakve poveznice, a možda ipak ima?!

Foto: Ilustracija

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »