Subotica zove slavonske tamburaše na svoj Festival bunjevačkih pisama

Autor: Jelenko Topić

Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevačkih pisama“ iz Subotice objavljivanjem natječaja za skladbe koje će se izvesti na jubilarnom 20. festivalu 27. rujna ove godine u Subotici uputila je poziv tamburaškim sastavima, solistima i autorima da pošalju svoje pjesme. To je upućeno naravno i slavonskim izvođačima i autorima jer je ranijih godina na toj priredbi u nekoliko navrata nastupio poneki ovdašnji izvođač.

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.  

Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom, a pjesma može imati 3 ili 4 strofe. Dužina pjesme je od 3 do 5 minuta, note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u dva primjerka, a uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku.

Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje), a jedan autor može dostaviti najviše tri skladbe. Primljeni radovi se ne vraćaju, a šalju se pod šifrom pri čemu rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj zatvorenoj kuverti.

Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se ona studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisa radi popularizacije festivala.

 Natječaj je otvoren  od dana objavljivanja do 31. svibnja ove godine, a skladbe slati na adresu:   Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica , – HGU FBP, Jo Lajoša 4/a  24000 Subotica;    mail: hgu.fbp@gmail.com s naznakom: Za  XX. Festival bunjevačkih pisama.

Imajući u  vidu da je uspostavljena suradnja subotičkog festivala sa „Zlatnim glasom zlatne doline“ iz Kaptola očekuje se da će netko od slavonskih izvođača naći svoje mjesto u susjednoj državi.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88