Šokačku žensku cipelu i mušku čizmu traže folkloraši širom Slavonije

Autor: Jelenko Topić

IMG_7291POŽEGA – Postolarski obrt obitelji Domazet u Požegi djeluje od daleke 1964. godine nakon što su se otac i djed današnjeg vlasnika Željka Domazeta Telje doselili iz Osijeka gdje su desetljećima ranije imali taj obrt. Od 1982. godine nakon pogibije oca obrt je preuzeo Željko uspješno ga nastavljajući, a uz to on je dugogodišnji sportski radnik ovog kraja: počeo je igrati nogomet u Eminovcima, zatim rukomet u Kuzmici, no najdulje se zadržao u kuglanju i to u KK Obrtnik u Požegi koji 2018. slavi 50 godina djelovanja, a Željko je u tom klubu aktivan od 1976. godine. Aktivan je i ribič u Lužanima pa često pohodi Savu pecajući iz čamca koji je usidren u blizini Slavonskog Kobaša!

-Uz redovne popravke svih vrsta obuće, torbi  i različite kožne galanterije izrađujem ljetne palčarice i japanke, no folklorna ženska cipela i muška šokačka čizma koje ručno izrađujem tražene su među folklorašima širom Slavonije, pa često dolaze narudžbe od pojedinih obitelji, koji drže do domaće tradicije,  te kulturno-umjetničkih društava- kaže nam majstor Željko Domazet Teljo dodajući da po narudžbi još radi i muške cipele od kože.

On se repromaterijalom i drugim potrepštinama za svakodnevni rad snabdijeva dugi niz godina u Zagrebu i Samoboru.

Božo Bošnjak, poduzetnik iz Buka

Dakako najviše je njegovih klijenata iz našeg kraja, a jedan od je poduzetnik Bože Bošnjak iz Buka.

-Često dođem kod Telje, on mi sve besprijekorne kvalitetno i na vrijeme popravi i izradi, a bude prilike i za druženje, te kušanje domaćih specijaliteta koje obojica volimo- kaže Bošnjak.

Inače Domazetov obrt uz popravak, bojanje i izradu obuće, te torbi i kožnih predmeta, izrađuje i ključeve za kućanstva tako da ga pohode mnogi žitelji ovoga kraja.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »