Sazvat ću odmah sjednicu Gradskog vijeća ako to zatraži dovoljan broj vijećnika

Autor: D.K.

Nino SmolčićPOŽEGA – “Afera” oko Dječjeg odmarališta Baška, koje je u vlasništvu Grada Požege, kao da polako prelazi u “medijski” zaborav. Treba biti u uvjerenju da do zaborava neće doći kod nadležnih institucija za što, prema neslužbenim informacijama, imamo saznanja da se po tom pitanju poduzimaju sve potrebite radnje kako bi se doznala istina i sve ono što krije u pozadini.

Budući da se po tom pitanju do sada nije oglasnio niti svoj stav iznio predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Nino Smolčić, koji je ujedno i koalicijski partner vladajuće garniture, zatražili smo od njega da nam iznese svoja razmišljanja i stav po tom pitanju.

-Osim na mom blogu i u predizbornom programu, koji je objavljen na aktivnim stranicama www.ninosmolcic.com, jasno stoji da se odmaralište treba vratiti pod upravljanje Grada. I dalje ne smatram kvalitetnim rješenjem kako istim odmaralištem treba upravljati sportski klub, tj. sve ono što je ugovorom definirano 2011. godine – naglašava Smolčić te nastavlja da tadašnja vladajuća garnitura nije bila jedinstvena u svom stavu, ali su istu odluku donijeli i kao takva je na snazi.

Smolčić smatra da Ugovor iz 2011. godine ne smatram najboljim za Grad Požegu koji je na snazi do 2016. godine, te ostaje na stajalištu da taj ugovor ne bi trebalo jednostrano raskidati zbog mogućih sudskih epiloga čime bi se odmaralište na neko vrijeme moglo stavit izvan funkcije.

-Poznata Vam je činjenica da je za 9. sjednicu Gradskog vijeća upućen prijedlog za produženje roka korištenja odmarališta do 2019. godine, a da je isti prijedlog prije sjednice izmijenjen u segmentu da se samo daje suglasnost za podizanje kategorije objekta, a da postojeći ugovor iz 2011. ostaje na snazi što je rezultat dogovora kolege Baloga, mene i gradonačelnika. Isti je prijedlog usvojen uz potporu glasova SDP-a i HNS-a odnosno jednoglasno – ističe Smolčić i nastavlja da očekuje da se izvrši procjena vrijednosti objekta, i napravi uvid u vrijednost obavljenih radova nakon čega očekuje da svi Gradski vijećnici budu detaljno obaviješteni o svim radnjama na 11. ili 12. sjednici Gradskog vijeća.

U “slučaju” Baška nitko trenutno ne dovodi pitanje određena ulaganja. i dalje ostaje nepoznanica na koju nikako da dobijemo izričit dogovor kako su se i zbog čega pojavili ugovori koje je potpisao gradonačelnik Neferović a da o njima nitko ništa nije znao, kako od užih suradnika gradonačelnika tako i od koalicijskih partnera.

-Po ovom pitanju gradonačelnik ne može samostalno donositi nikakve odluke pored Gradskog vijeća, a da bi bile važeće jer bi to bilo u suprotnosti sa člankom 61. stavak 3. točka stavak 5. Statuta Grada Požege jer je vrijednost objekta daleko iznad granica na koji ga ograničava Statut, tj. Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi – gradonačelnik ne može odlučivati o stjecanju i otuđivanju nekretnina i pokretnina te raspolagati ostalom imovinom u visini pojedinačne vrijednosti više od 0,5% iznosa prihoda bez primitka ostvarenih u godini koja prethodi godini, a odmaralište u Baški to svakako je – pojašnjava predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić i nastavlja da dokumente koje smo mu spomenuli, a koji su bili sastavljani u cilju jednog novog, produženog ugovora, nikada nisu bili predmet rasprave Gradskog vijeća što smatra potpunim promašajem, nevažećim i ne mogu biti predmet rješavanja ugovornih obveza. Ti dokumenti su bili rađeni u prosincu 2013. godine. Odluka koja je donijeta u svibnju 2014. godine na 9. sjednici Gradskog vijeća poziva se na ugovor iz 2011. godine.

Smolčić ističe da je razmišljao o tematskoj sjednici na kojoj bi se raspravljalo o odmaralištu u Baška ali je od toga odustao iz razloga jer su nadležna tijela poduzela sve potrebne radnje iz kojeg razloga treba pričekati završetak istrage i vidjeti da li je istima napravljena šteta za Grad i da li će doći do podizanja kaznenih prijava.

-Tematsku sjednicu može, uz potpise i obrazložen zahtjev, tražiti 1/3 vijećnika pa ako isti prijedlog dođe istu ću sazvati u roku odmah – rekao je Smolčić.

Hoće li doći do tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Požege na kojoj bi se trebale iznijeti sve činjenice vezane za Dječje odmaralište Baška teško je pretpostaviti. Svakako da bi se gradonačelnik Neferović trebao jasno i glasno pred svim vijećnicima očitovati i reći iz kojeg razloga nije niti jednom riječju spomenuo tvz. “korespodenciju” kojom je prema svemu sudeći sve vijećnike obmanuo jer je na dva dokumenta stavio svoj potpis i službeni pečat na što nije imao zakonsko dopuštenje.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot