Rođeni Požežanin akademik i publicist Dubravko Jelčić preminuo u Zagrebu

Autor: D.K.

Požežanin akademik, povjesničar književnosti, književni kritičar, pjesnik, publicist i prozaik Dubravko Jelčić umro je u Zagrebu u 90. godini života.

Dugi niz godina bio je, iako na radu u Zagrebu, prisutan u kulturnom životu rodnoga grada, a velike zasluge ima za otvaranje Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti(HAZU) u Požegi.

Rođen je u Požegi 6. studenog 1930. godine. 1945. godine osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog širenja antikomunističkih letaka, a dio kazne je izdržavao u Staroj Gradišci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao disertacijom o djelu književnika Josipa Kosora. Radio je kao srednjoškolski profesor, dramaturg Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a 1960. godine se zapošljava u Institutu, a kasnije akademijinom Zavodu za književnost u Zagrebu gdje ostaje do mirovine. U drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća bio je i saborski zastupnik HDZ-a. Uređivao je biblioteku Izbor u Nakladnom zavodu Znanje i biblioteku Vijenac u Nakladnom zavodu Matice hrvatske. Bio je i član uredničkog odbora Pet stoljeća hrvatske književnosti gdje je kao urednik potpisao čitav niz naslova. Uredio je sabrana djela Ujevića, Matoša, Nazora i A. B. Šimića. Sa Krstom Špoljarom je uredio i izabrana djela Augusta Šenoe. Početkom devedesetih bio je i potpredsjednik Matice hrvatske (iz čijeg je članstva kasnije izbrisan), a redovni član HAZU postao je 1992. godine. Bio je i jedan od pokretača i glavnih i izvršnih urednika projekta Stoljeća hrvatske književnosti.

Objavio je više od dvadeset knjiga književnog, znanstveno-kritičkog i političkog sadržaja te monografija. Objavljivao je i antologije suvremene hrvatske novele, kao i dnevničke zapise. U nekoliko izdanja Naklada Pavičić mu je objavila i zapaženu “Povijest hrvatske književnosti”. Zbirka pjesama “Poraz pobjednika” objavljena mu je 1962. godine, a pisao je i radio-drame. 1994. objavio je i roman “Strah”.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88