Razvoj poljoprivrede kroz navodnjavanje i zaštitu proizvoda

Autor: Jelenko Topić

Željko Jakopović 2POŽEGA – Zbog nepovoljnog financijskog stanja u Požeško-slavonskoj županiji nema mogućnosti za direktnu potporu poljoprivrednim proizvođačima već su sredstva usmjerena na kapitalne potpore za značajne projekte i manifestacije koje utječu na razvoj te gospodarske grane.

-Dali smo potporu i sudjelovali u organizaciji Županijskog i Državnog natjecanja orača, Županijske stočarske izložbe, te zaštiti izvornosti  graševine, crne slavonske svinje, te meda na razini slavonsko-baranjske regije kako bi on postao brand kojim možemo zajednički izaći na tržište – ističe Željko Jakopović(HSS), zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo.

Značajna su ulaganja u projekte navodnjavanja kako bi njima bile obuhvaćene što veće obradive površine u Požeškoj kotlini.

-Sustav navodnjavanja Kaptol proširili smo za obuhvat još deset  hektara, a postavlja se pet hidranata za nove korisnike čime će taj projekt biti u potpunosti završen-kaže u nastavku dožupan Jakopović i dodaje da su ove godine d.d. Kutjevo i Hrvatske vode utrošili dva milijuna kuna za postupak izmuljenja retencije Kuštrevac  sustava za navodnjavanje Ramanovci-Bektež. Taj sustav će 2015. godine biti spreman za korištenje, a ovim ulaganjem kapacitet Kuštrevca povećan je za jednu trećinu i iznosi 300 tisuća kubičnih metara vode.

U izradi je i projektna dokumentacija radi tehničkog prijema akumulacije Londža. Vezano uz nju priprema se i gradnja sustava za navodnjavanje Orljava-Londža  vrijednog 40 milijuna kuna, koji će se aplicirati za financiranje iz europskih fondova.

-Za izradu projektne dokumentacije, koju radi Institut građevinarstva Hrvatske, ulaže se 3,5 milijuna kuna, a za ostvarenje ovog projekta izmijenit će se Prostorni plan grada Pleternice- zaključio je Željko Jakopović i dodao da će se ovaj sustav graditi u 12 etapa ovisno o zanimanju poljoprivrednika i drugih korisnika za priključenje na njega.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.