RADNI DAN EPIDEMIOLOGA I LOVCA ANTE VITALIJE: Lovcima preporučam cijepljenje kako bi lovili još mnogo godina

Autor: Jelenko Topić

Došavši u Požegu iz zaleđa Šibenika mladi liječnik dr. med. spec. epidemiologije Ante Vitalia(50) brzo se uklopio u tu sredinu zahvaljujući otvorenosti, društvenosti, neposrednosti i susretljivosti prema ljudima toga kraja. Potekavši iz lovačke obitelji u kojoj su lovci bili djed, otac i brat, ispit je položio prije 24 godine, brzo se uključio u lovstvo tako da je danas član požeškog Jelena, te još Krke(Lozovac-Konjevrate), Šljuke (Lasinja) i Kamenjarke (Drniš). Sada je tajnik Jelena, te aktivni strijelac osvojivši više visokih mjesta na natjecanjima lovaca Požeško-slavonske županije i turnirima pojedinih lovačkih društava, a zauzeo je 15. mjesto  na državnom prvenstvu. Posvetivši se tom hobiju položio je ispite za lovočuvara i ocjenjivača trofeja, a ispitivač –predavač je HLS-a za prvo lovno područje.

Danas je dr. Vitalia, voditelj Službe za epidemiologiju i zamjenik ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije što u sadašnjim okolnostima pandemije koronavirusa iziskuje mnogo rada i odricanja. Njegov radni dan se u potpunosti promijenio jer je na poslu koliko treba i koliko može unatoč propisanom radnom vremenu od 7 do 15 sati, kojega se dugo vremena ne drže u klasičnom smislu, telefon je stalno uključen, a pozivi mu stižu od 6 sati ujutro pa do večernjih sati!

– Od 23. veljače situacija je potpuno drugačija jer su krenule izolacije, samoizolacije i proširenje zaraze koronavirusom tako da nemam klasičnog radnog vremena, te sam cijeli dan u stanju pripravnosti – kaže nam dr. Vitalia dodajući da  je Služba za epidemiologiju uspjela kroz ovo vrijeme pratiti i odgovoriti na sve izazove.

Ispoštovali su sve naputke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sudjelovali u stvaranju Covid ambulante u suradnji sa požeškim Domom zdravlja, te uveli digitalne platforme za praćenje ove opake bolesti, a koordiniraju testiranja sa ustanovama na području cijele županije, te upućuju i savjetuju ljude u potrebu provođenja izolacije i samoizolacije, te pregleda i liječenja. Od kraja prosinca krenuli su sa organizacijom i raspodjelom cjepiva po utvrđenim kategorijama prioriteta.

-Sve je to jako zahtjevno i izazovno s obzirom na uvjete čuvanja cjepiva i rokove njegove primjene – nastavlja nam Ante Vitalia i dodaje da svakodnevno iz bolnica u Požegi i Pakracu dobivaju i obrađuju rezultate testiranja, kao i postupanje sa covid pozitivnim osobama, kao i ljudima sa kojima su oni bili u kontaktu. Dodatno opterećenje u radu je provođenje brzih tzv. antigenskih testova nakon kojih se utvrđuje daljnji postupak sa pacijentioma i potreba redovnog testiranja.

Zbog svega navedenog dr. Vitalia praktički nema slobodnog vremena, te pravog predaha i opuštanja.

-Uspio sam nekoliko puta otići u lov, a cijelo razdoblje jeseni i zime bio sam u lovu onoliko vremena koliko bi u normalnim okolnostima bio tijekom desetak dana – ističe naš sugovornik, a razlog tomu je uz zauzetost radnim obavezama ponajviše zbog toga što u lovištu nije dostupan za telefonske pozive. Zbog ograničenja i donesenih epidemioloških mjera, kako je poznato, lovovi su ograničeni na 25 osoba.

-Mi smo redovito najavljivali svoja okupljanja, imali smo i inspekcijske nadzore, no ostali smo ustrajni da se sve provodi kako je propisano – priča u lovu u LD Jelen tajnik Vitalia. Kroz cijelo razdoblje pandemije stalno je dostupan i lovcima.

-Još nije gotovo jer pandemija traje, treba se držati mjera kako u obiteljskom okruženju, tako i tijekom lova, a preporučujem lovcima da se cijepe kako bi mogli loviti još mnogo godina – zaključio je dr. med. spec. epidemiologije Ante Vitalia.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88