Pripadnici povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ u pohodu Tomislavgradu gdje je Trg gange otvorila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić /FOTO/

Članovi najpoznatije i najstarije požeške Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ su proteklih dana na poziv svojih prijatelja Hajdučke družine „Mijat Tomić“ i općine Tomislavgrad  gostovali u tom gradu jugozapadne Bosne i Hercegovine.

Oni su u mimohodu povijesnih postrojbi prošli ulicama grada, te se zaustavili kod Spomen obilježja Hrvatskim braniteljima gdje su predstavnici postrojbi  i općine Tomislavgrad položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule branitelje. U Ulici bana Kulina općinski načelnik Ivan Vukadin pozdravio je  članove postrojbi te izvršio smotru gdje su mu predstavnici postrojbi predali prijavak. Nakon smotre postrojbe su nastavile do Trga gange i Hajdučke družine gdje se održalo svečano otvorenje ovoga trga na kome su se povijesne postrojbe predstavile gostima i posjetiteljima.

Trg je svečano nakon obraćanja gostiju i uzvanika otvorila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, a uz nju je bio hrvatskih čelnik susjedne zemlje i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dok je trg blagoslovio fra Gabrijel Mioč. Tu je održan svečani izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, a koja živi u dijaspori. Predstavile su se 22 djevojke iz 15 zemalja svijeta i to Perua, Norveške, Slovačke, Italije, Srbije, BiH, Paragvaja, Mađarske, Austrije, Argentine, Norveške, Crne Gore, Kosova, Njemačke, te Sjedinjenih Američkih Država.

Najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan RH proglašena je Ivana-Ana Vlasici iz Rumunjske. Prva pratilja je Kinga Deniza Dancs iz Mađarske, dok je  druga pratilja Leslie Marjory  Samokic Quiquia iz Perua. Po izboru posjetitelja facebook stranice Udruge „Stećak“ miss fotogeničnosti je Eva Tadić iz Austrije. Nakon proglašenja uslijedio je vatromet.

Drugi dan boravka u Tomislavgradu pripadnici povijesnih postrojbi su posjetili općinu Prozor-Rama, gdje su bili kod spomenika stradalima Hrvatima iz Fenix skupine (pogubljeni1972. godine), te na Šćitu razgledali crkvu i muzej, gdje ih je primio i svojim stručnim vođenjem proveo fra Mijo Džolan.

Na kraju je organizirano zajedničko druženje i sportske aktivnosti, a legendarni požeški Panduri izazvali domaćine Hajduke na obračun u balotu, ali ih nisu uspjeli pobijediti. 

Prilikom povratka skupina Požežana pripadnika „Trenkovi pandura“ posjetila je Međugorje gdje su sudjelovali na Svetoj misi nakon koje su posjetili mjesto ukazanja Gospe.

Panduri su proširili svoja prijateljstva te su tako primili poziv od Vitezova kraljevskog grada Jajca da 6. srpnja ove godine budu gosti toga grada. 

Foto: V.P. i tomoslavcyti.com [FGAL id=258466]

0 Comment