Predstavljena knjiga “Rama 1942.”

Autor: D.K.

POŽEGA – U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Požega predstavljena je knjiga “Rama 1942.” koja je izdana u nakladi Franjevačkog samostana Rama-Šćit

Predstavljanju su nazočili brojni doseljenici iz Rame, koji su se u 70.-im godinama naselili u požeške krajeve te predstavnici lokalnih i crkvenih vlasti, zamjenik Požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i njegov zamjenik Mile Barišić te generalni vikar Požeške biskupije msgr. Jozo Devčić.

Knjigu su predstavili gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit Tomislav Brković, fra Stjepan Lovrić, župni vikar župe na Šćitu i prof. dr. Ivan Markešić koji radi na Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

Knjiga Rama 1942 ima dva dijela. U prvom dijelu objavljeni su tekstovi Ive Goldsteina Rama 1942 – tragedija jednog mikrokozmosa, fra Stjepana Lovrića Četnički zločin u Rami 1942, Ante Jeličića Četnici u Rami 1942 – iskazi svjedoka, Nerzuka Ćurka Sjećanje za odgovornu budućnost i Ive Banca Rama 1942. U drugom dijelu objavljen je popis ubijenih i nestalih Hrvata i Muslimana/Bošnjaka iz Rame 1942-1947. i Fotodokumentacija 1942-1946.

Fra Stjepan Lovrić naglasio je da knjiga govorio o velikoj važnosti za Ramu i ramski kraj. Knjigu je nazvao ramskim nekrologijem objašnjavajući to riječima dirljivim riječima kako u fratarskim samostanima postoji jedna knjiga koja se zove nekrologij.

-Radi se o popisu pokojnih fratara, svjedoka naše prošlosti, po datumima njihove smrti. Svake večeri čitaju se imena fratara koji su preminuli na sutrašnji dan. Knjiga koju predstavljamo je nekrologij ramskog kraja i zato bi ju trebala imati svaka ramska kuća. Zato knjigu Rama 1942. preporučam, nadajući se da će biti cijenjena i rado čitana – naglasio je zaključio je fra Stjepan.

Prof. dr. Ivan Markešić govorio je o sadržaju knjige osvrćući se na sve tekstove objavljene u knjizi. Dr. Markešić je izrazio radost da može govoriti o knjizi koja bi „svima onima koji trenutno žive na području općine Prozor-Rama, svejedno kojega vjerozakona oni bili – katolici ili muslimani, kao i svima onima koji su odavde iselili – svejedno, svojom ili voljom drugih, odnosno, milom ili silom – koja svima nama znači ili bi trebala značiti više negoli tristo stranica ukoričenoga papira na koji će se skupljati prašina“.

Dr. Markešić je nadalje istaknuo kako knjiga nikoga neće ostavljati na miru, nego će neprestano poticati na razmišljanje o zlu koje jedino čovjek može učiniti čovjeku. 

Bila je to još jedna povijesna činjenica koja je zapisana u jednom ukoričenom omotu kojeg će listati sve naredne generacije i upijati sve ono što je sa činjenicama i svjedočanstvima evidentirano i “masnim” slovima zapisano – da se nikad ne zaboravi niti da se ikada to više ponovi.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot