Požeški GKUD predstavljao Požeško-slavonsku županiju na 50. Vinkovačkim jesenima (foto galerija)

Autor: V.P.

IMG_0437VINKOVCI / POŽEGA –  Požeško-slavonsku županiju na jubilarnim 50.Vinkovačkim jesenima imalo je čast da predstavlja 30-ak članova GKUD-a Požega koji su u kilometarskoj koloni svečanog mimohoda plijenili pažnju brojnih posjetitelja i publike koja je pratila hvalevrijednu manifestaciju za koju se može reći da je uzor takvim manifestacijama na ovim prostorima.

Specifičnosti su mnoge za Vinkovačke jeseni pa tako i znak za polazak mimohoda koji je dan pucnjevima iz kubura kojeg su ovoga puta dali članovi Viteškog društva sveti Križ iz Lobora, a u nastavku je 50 gajdaša za 50 godina sviralo koračnicu, a jedan od gajdaša bio je i član KUD Bektež, Duško Bjelić. Nakon toga uslijedio je mimohod duž kojega je 82 KUD-a izvelo pjesme i kola svoga kraja, prikazalo svoju baštinu, a KUD-ovi su došli iz, doslovno cijele Hrvatske, BiH, Mađarske i Vojvodine. Cijeli višesatni mimohod i folklorne nastupe na velikoj pozornici u direktnom prijenosu emitirao je HTV.

Nakon mimohoda na kraju je uslijedila paradna vožnja 25 svečano ukrašenih konjskih zaprega s dva i više para konja, te 50 lipicanaca i konjanika. Iako je sam početak svečanog mimohoda ugrožavala prijeteća kiša, osim nekoliko kapljica sve je prošlo neometano uz brojne posjetitelje duž staze mimohoda.

Požeški folkloraši Požeško-slavonsku županiju predstavili su i u večernjem nastupu u velikom šatoru, na Državnoj smotri izvornog folklora gdje je nastupilo 19 KUD-ova. Požežani su izveli više minutni mozaik napjeva, kola i šetanih kola, te odličnom koreografijom koja je bez prekida samo prelazila iz teme u temu zaslužili veliki pljesak ne tako brojne publike, jer veći dolazak Vinkovčana i njihovih gostiju ipak je omela večernja kiša. Koreografiju ponosno potpisuje dugogodišnja voditeljica Vesna Kožul, koja od samih početaka požeškog KUD-a uvježbava i priprema nastupe.

GKUD Požega je bio gost KUD-a Zvonko Ban iz Jarmine, koji je u Društvenom domu za Požežane organizirao ručak i druženje. Nakon generalne probe svoga nastupa Požežani su se opustili, te zajedno s jarminskim folklorašima nastavili veselje, pjesmu i ples. Mladim požeškim tamburašima pridružili su se i mladi Jarminčani, te je uz svirku duplih tamburaša postalo još žešće. Samo je obveza daljeg nastupa na Vinkovačkim jesenima završila ovo druženje. Jarminčani su se pokazali kao izvrsni domaćini, njihova gostoljubivost nije imala granica, pa ih je predsjednik požeških folkloraša Slavko Rich pozvao na gostovanje u Požegu i nastavak prijateljstva.

Kako su tek u 21 sat završili svoj nastup povratak u Požegu uslijedio je malo prije ponoći, no požeški folkloraši su to sve izdržali, a na povratku i u autobusu se čula pjesma. Iako je bilo zaista naporno, ljubav prema folkloru je jača i ovi požeški čuvari baštine, kako ih je pohvalio na velikoj pozornici voditelj Branko Uvodić, izdržali su sve sa smiješkom na licu i na zadnjem nastupu. Čestita im i autor ovog teksta koji je također dijelio s njima cijeli put i nastupe na 50. Vinkovačkim jesenima.

Foto: Vladimir Protić

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot