Požeška bolnica do kraja travnja nabavlja za 18 milijuna kuna medicinsku opremu: “U manje od godinu dana u našu zdravstvenu ustanovu ulažemo 57 milijuna kuna”

Autor: D.K.

Hoće li Požežani ali i svi drugi korisnici zdravstvenih usluga od svibnja ove godine moći prepoznati zdravstvenu ustanovu – Opću županijsku bolnicu Požega s pravom se možemo pitati. Neki će možda, koji se zapute u tu zdravstvenu ustanovu, misliti da su zalutali i da nisu došli na pravu adresu i lokaciju, ali ostati i malo zbunjeni. Zapitati će se jesu li došli tamo gdje su namjeravali jer će ih mnogo toga zavarati, od vanjskog izgleda glavne zgrade do preostalih još pet, koliko ih se nalazi u sklopu kompleksa Opće županijske bolnice ali i mnogo toga još drugog. Sve će te zgrade zasjati u novom ruhu na kojima biti će potpuno nova fasada, vanjska stolarija i krovište. Što se tiče unutarnjeg uređenja biti će postavljena komplet nova rasvjeta. Vrijednost svih tih radova je 20 milijuna kuna kojima će se povećati toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, vanjskog zida, te stropa prema negrijanom prostoru.

Prema riječima ravnatelja Opće županijske bolnice prof. dr. sc. Željka Glavića radovi na energetskoj obnovi su u tijeku, a izvođač radova terminski plan poštuje planiran za svibanj ove godine.

Nije to sve od radova koji se izvode u požeškoj bolnici. Izvode se paralelno i građevinsko obrtnički radovi na uređenju dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije koji obuhvaćaju rekonstrukciju, adaptaciju i uređenje oko 1.800 m2 postojećeg prostora pedijatrije, dnevne bolnice i operacijskih dvorana u vrijednosti 16 milijuna kuna. Planirani završetak radova je 31.ožujka ove godine.

Uz građevinsko-obrtničke radove koji se izvode i koji su tijeku, u vrijednosti 36 milijuna kuna ulaže se i u opremanje bolnice medicinskom opremom u vrijednosti 18 milijuna kuna.

Dakle, unutar manje od 12 mjeseci u požešku će bolnicu biti uloženo 54 milijuna kuna. Ako uračunamo i ulaganje od tri milijuna kuna u opremu za novu koja se koristi pri abdominalnim operacijama onda je to ukupni iznos ulaganja od 57 milijuna kuna. Sva ta ulaganja imaju za cilj podići standard pružanja zdravstvene zaštite na zadovoljstvo kako pacijenata tako i liječnika specijalista te drugog medicinskog osoblja.

Tolikim iznosom ulaganja, u veoma kratkom roku, teško da se može pohvaliti bilo koja zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj.

-Što se tiče nabavka medicinske opreme i uređaja postupak je u tijeku. Planirani rok isporuke opreme je travanj ove godine – ističe ravnatelj Opće županijske bolnice prof. dr. sc. Željko Glavić dodajući što će sve biti nabavljeno od instrumenata i medicinske opreme.

-Od medicinske opreme iz toga projekta bolnica će nabaviti, između ostaloga, opremu za pedijatriju, četiri suvremena ultrazvučna uređaja, najnovije uređaje za operaciju sive mrene, operacijski mikroskop, opremu za dvije operacijske dvorane uključujući operacijske stolove, rasvjetu, sterilizatore, najmodernije anesteziološke uređaje, respiratore, opremu za gastroenterološku, kardiološku i pulmološku dijagnostiku, inkubatore, digitalni rendgenski uređaj za operacijske zahvate i ugradnju elektrostimulatora srca, uređaje za dijagnostiku slušnih poremećaja, suvremene uređaje za laboratorijsku dijagnostiku – naglasio je ravnatelj Glavić pojašnjavajući što sve dobiva požeška bolnica kroz ta tri projekta.

-Realizacijom ovih projekata, osim što će i vanjski i unutarnji izgled bolnice biti ljepši i uređeniji nego sada, bolnica će više nego prepoloviti troškove grijanja, klimatizacije i rasvjete zbog čega će više novaca ostati za lijekove i druge potrebe pacijenata. Uređeni unutarnji prostor poboljšati će pružanje zdravstvenih usluga našim pacijentima, a nova medicinska oprema povećati kvalitetu bolničkih usluga i ubrzati dijagnostiku i liječenje, što će utjecati na bolju dostupnost i smanjenje lista čekanja – dodaje prof. Glavić zaključujući kako će u konačnici sva ulaganja biti na zadovoljstvo građana koji se liječe u požeškoj bolnici, ali i veće zadovoljstvo zaposlenih boljim uvjetima rada i većim mogućnostima korištenja stečenih znanja i sposobnosti.

Ne treba zaboraviti niti u nedavno uloženu i stavljenu u funkciju medicinsku opremu i uređaje u vrijednosti više od tri milijuna kuna. Radi se o opremi koja se koristi pri abdominalnim operacijama. Takvu opremu nema veliki broj bolnica jer je ona sama po sebi skupa, a za koju je požeška bolnica izdvojila vlastita sredstva kako bi opremila operacijsku dvoranu.   

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek