Požegu – Zlatnu dolinu čeka puni sjaj: Za demografiju lani uloženo milijun i pol kuna, iako se ulaže i u razvoj gospodarstva rijetka se radna mjesta otvaraju – pozitivan primjer je tvrtka Portes u vlasništvu Jurice Matijevića….više o tome i drugim temama u snimljenom prilogu Nove TV

Autor: D.K.

Grad Požega nalazi se u središnjem dijelu Slavonije, okružena je Psunjem, Papukom, Krndijom, Diljem i Požeškom gorom. Požega ima proračun od gotovo 170 milijuna kuna, kojim se nastoji poboljšati standard za oko 26 tisuća stanovnika, te više od dvije tisuće nezaposlenih.

Požega je dala mnoge književnike, slikare, glumce, pjevače. Strmi obronci Požeške gore nepresušna su inspiracija i brojnim vinarima. Tekstilna industrija je utihnula, prehrambena je na koljenima. Iz industrijske zone bruje još samo metaloprerađivači i proizvođač namještaja.

Rijetka radna mjesta otvaraju privatni poduzetnici. Jurica je u svoj pogon za proizvodnju PVC stolarije uložio vlastiti novac. “Krenuli smo s pet ljudi, evo danas imamo trinaest zaposlenih i kontinuirano se širimo i to mislimo i ove godine još zapošljavati”.

Grad je u gospodarstvo prošle godine uložio oko milijun kuna. Za demografske mjere više od milijun i pol. Uveden je dvosmjenski rad vrtića, a jedna od ukupno tri osnovne škole nakon 40 godina dobila je sportsku dvoranu. No, broj stanovnika i dalje se smanjuje. O tome svjedoči i novi autobusni kolodvor, koji ima manje perona nego napušteni stari.

Ipak, svake godine, dva ili tri puta gradom se zaori “prisežem“. Vojarna 123. brigade jedino je mjesto u Hrvatskoj za temeljnu obuku ročnika. Do sad je u Požegi obuku završilo preko deset tisuća ročnika, od toga 1260 žena. Na tu svečanu prisegu dolaze rodbina, roditelji i prijatelji mladih ročnika.

Nešto više o tome u video prilogu Nove TV – LINK

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek